Enkele uren nadat de Amerikaanse president Donald Trump via Twitter opperde de presidentsverkiezingen van dit jaar uit te stellen, heeft hij donderdag tijdens een persconferentie aangegeven dat toch niet te willen. Wel blijft hij bezorgd over het stemmen per post, zo melden Amerikaanse media.

‘Ik wil niet uitstellen. Ik wil de verkiezingen houden. Maar ik wil ook niet drie maanden wachten en dan ontdekken dat de stembiljetten allemaal ontbreken, en de verkiezingen niets betekenen’, zo verklaarde Trump aan verslaggevers in het Witte Huis.

De president haalde recente mediaberichten aan over mogelijke problemen met per post uitgebrachte stembiljetten die laat aankwamen. Hij zei dat het weken, maanden of zelfs jaren zou kunnen duren om dit op te lossen. ‘Wil ik een datumwijziging zien? Nee, maar ik wil geen oneerlijke verkiezingen zien’, zo wordt hij geciteerd door onder meer het persbureau Reuters.

Trump heeft al langer kritiek op stemmen per post. Hij omschrijft dat systeem als uitermate fraudegevoelig. Volgens Amerikaanse media is nooit aangetoond dat op grote schaal wordt gesjoemeld als mensen per post kunnen stemmen.