De Nederlandse schrijver Maarten Biesheuvel is donderdag na een kort ziekbed thuis in Leiden overleden. Hij werd 81.

Biesheuvel debuteerde in 1972 met de verhalenbundel ‘In de bovenkooi’. Zijn meest recente werk, ‘Een Schiedamse jongen’, verscheen vorig jaar. Biesheuvel kreeg in 2007 de P.C. Hooftprijs voor zijn literaire werk.

De auteur was manisch-depressief en verbleef geregeld in psychiatrische instellingen. Zijn absurdistische en grappige verhalen hebben dan ook vaak een angstige en sombere kant. Veel verhalen hebben een autobiografisch karakter.

Biesheuvel studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 1972 maakte hij op slag naam met ‘In de bovenkooi’. Door zijn manisch depressiviteit liep de productie in de jaren negentig hard terug. Hij schreef nog wel, maar zijn verhalen werden steeds korter.

In 2015 werd er een prijs naar hem vernoemd: de J.M.A. Biesheuvelprijs. Deze prijs wordt toegekend aan de beste Nederlandstalige korteverhalenbundel, die in dat jaar voor het eerst werd uitgereikt, aan Rob van Essen.

Bijna twee jaar geleden overleed de vrouw van Biesheuvel, Eva Gütlich, zijn steun en toeverlaat. Ze waren bijna veertig jaar bij elkaar geweest.