Het blijft voor veel modelabels moeilijk om kwetsende stereotiepen te vermijden. Deze keer is het Italiaanse luxelabel Marni de mist ingegaan bij een campagne met zwarte modellen.
Marni liet zijn nieuwe flipflops voorstellen door een aantal zwarte modellen, maar de manier waarop die in beeld werden gebracht, is op z’n zachtst gezegd nogal ongelukkig. De modellen werden uitgedost met etnische accessoires zoals houten kettingen en geweven hoeden, die overigens geen deel uitmaken van de collectie. Een van de model werd beschilderd met bodypaint, in een andere afbeelding draagt een model kettingen rond de enkels.
Voor de campagne werden niet alleen alle racistische stereotypen van zwarte mensen als primitieve mensen uit de kast gehaald, ook de slogans zoals ‘jungle mood’ en ‘barefoot in the jungle’ riepen kritiek op.
Diet Prada, het Instagram-account dat de modesector nauwlettend in de gaten houdt, floot Marni meteen terug na de publicatie van de foto’s, die hen onder meer deden denken aan de fel bekritiseerde trui bij H&M uit 2018, gedragen door een zwart jongetje en bedrukt met de woorden ‘Coolest monkey in the jungle’. Maar ook onder meer Prada, Gucci en Dolce & Gabbana gingen in een recent verleden uit de bocht met racistische karikaturen.
Diet Prada beklemtoont dat de fotograaf van dienst Edgar Azevedo Afro-Braziliaanse roots heeft en dat meer context bij deze samenwerking en de hele campagne had kunnen helpen om de boodschap beter over te brengen.
‘Het kwaad was geschied toen het marketingteam die beelden en slogans koos. Deze stereotypen zijn slechts enkele wijze waarop de instituties van witte dominantie naar zwarte mensen kijkt en hen onderdrukt, ontmenselijkt en berooft van hun mensenrechten. Dat er nog maar eens een modemerk hier naar teruggrijpt, bewijst eens te meer dat er nog veel werk is om het alomtegenwoordige, wereldwijde racisme te ontmantelen.’
Steunpilaren
De boodschap is intussen aangekomen bij Marni, dat alle beelden heeft verwijderd en zich verontschuldigt voor ‘het verdriet dat de laatste campagne heeft veroorzaakt’. ‘Wat bedoeld was al een campagne om de schoonheid van de Afro-Braziliaanse cultuur te vieren door de lens van de Braziliaanse fotograaf Edgard Azevedo had helaas het omgekeerde effect. Onze onoplettendheid tijdens het beoordelingsproces is onaanvaardbaar’, klinkt het bij het luxelabel, dat belooft meer personen te ondersteunen ‘wier talent en inzichten een belangrijke rol spelen bij het creëren van een meer inclusieve en diverse mode-industrie’.
Ook creatief directeur Francesco Risso heeft op zijn persoonlijke sociale media zijn excuses geuit. ‘Ik vraag genade aan diegene die me kennen en geduld van diegenen die me niet kennen, terwijl ik bewijs dat het vieren dan diversiteit de focus is van mijn werk. Diversiteit en inclusie zijn de steunpilaren van de mode-industrie en ik zal ervoor blijven strijden’, schreef hij.