Bom onder competitie met zestien: Waasland-Beveren krijgt gelijk, Pro League moet dwangsom van 2,5 miljoen per match betalen
Foto: pn

De rechtbank van Dendermonde heeft Waasland-Beveren gelijk gegeven in zijn zaak tegen de Pro League en de Voetbalbond. De uitspraak is een document van 27 pagina’s en daarin wordt gesteld dat Waasland-Beveren opnieuw moet worden opgenomen op de kalender van 1A. De Pro League en KBVB moeten een dwangsom van 2,5 miljoen euro per wedstrijd die, zonder rekening te houden met de beslissing van het BAS, zou gespeeld worden in de afdelingen 1A en 1B.

De beslissing ‘impliceert de opschorting van de competitie 2020-2021 in de afdelingen 1A en 1B’ zolang er geen wedstrijdkalender voorligt die rekening houdt met de beslissing van het BAS om de degradatiebeslissing Waasland-Beveren te vernietigen. Dat blijkt uit de beschikking van de ondernemingsrechtbank.

De beslissing betekent dat de KBVB en de Pro League de uitspraak niet kunnen negeren, zoals ze deden met de beslissing van het BAS. ‘De hoger bevolen verbodsmaatregel betreffende de uitvoering van de sinds 8.7.2020 geldende en gepubliceerde wedstrijdkalender voor de afdeling 1A en 1B van de competitie 2020-2021 impliceert derhalve de facto een opschorting van de afdelingen 1A en 1B van de competitie 2020-2021, m.n. zolang er geen wedstrijdkalender 2020-2021 voor de competitie van de afdelingen 1A en 1B zal voorliggen welke conform zal zijn aan, hetzij de beslissing van het BAS dd. 8.7.2020 ter nietigverklaring van de degradatiebeslissing van de algemene vergadering van Pro League dd. 15.5.2020, dan wel aan een beslissing van de algemene vergadering van Pro League daterend van ten vroegste 31.7.2020’, stelt de ondernemingsrechtbank.

‘Wij zijn uiteraard blij met deze uitspraak’, vertelt voorzitter Dirk Huyck in een korte reactie. ‘We hebben altijd gezegd dat het niet eerlijk is dat de Pro League, onze belangenvereniging, beslist over het lot van een club. Ik hoop nu dat er loyaliteit en solidariteit ontstaat tussen de clubs om op de Algemene Vergadering een goede en juiste beslissing te nemen.’

Wat nu?

De uitspraak is een enorm probleem voor de Pro League, dat vrijdag eigenlijk wil stemmen over een competitieformat met 16 clubs, zonder de Waaslanders. De competitiestart over een week is dus in gevaar. Waasland-Beveren aanvaardde niet dat het niet werd opgenomen in de nieuwe kalender voor het seizoen 2020-21. Tot de volgende Algemene Vergadering van de Pro League behoort Waasland-Beveren naar eigen zeggen nog steeds tot 1A en volgens het reglement had de 1A-kalender met de huidige ploegen op 23 juli bekend moeten zijn.

De Koninklijke Belgische Voetbalbond en de Pro League kunnen nog in beroep gaan, maar de uitspraak brengt de start van de voetbalcompetitie met 16 clubs in 1A opnieuw in het gedrang.

Eerder negeerde de Raad van Bestuur van de Pro League het oordeel van het BAS over de degradatie van Waasland-Beveren. Op basis hiervan vond Waasland-Beveren dat het niet mocht degraderen uit de hoogste klasse.

Opnieuw naar BAS

‘We zijn heel tevreden dat we onze gram halen, maar de beslissingen die vrijdag op de algemene vergadering van de Pro League genomen worden zijn natuurlijk belangrijker. Hopelijk is dit het juiste signaal naar de Pro League en de andere voetbalbestuurders om vrijdag een solidaire beslissing over de competitiesamenstelling van volgend seizoen te nemen’, reageert woordvoerder Martijn De Jonge. ‘Mochten ze vasthouden aan een formule met zestien ploegen zonder Waasland-Beveren, zullen wij opnieuw naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) stappen. Dat spreekt voor zich. We zullen tot het uiterste gaan om gerechtigheid te laten geschieden.’

Het BAS heeft dan tien dagen om een uitspraak te doen. Tegen dan is de geplande eerste speeldag van het nieuwe seizoen al voorbij.