FNG vraagt gedeeltelijk faillissement aan
104 winkels van Brantano leggen de boeken neer. Foto: BELGAIMAGE

De reddingspoging van Dieter Penninckx voor modebedrijf FNG mislukt. De banken trekken de stekker eruit, waardoor de Benelux-tak omvalt. FNG gaat door met zijn Scandinavische dochter Ellos. De rest komt in handen van curatoren.

Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. De banken geloofden niet in het plan van het consortium van ondernemers waar Dieter Penninckx aan timmerde. Ze geloofden niet alleen meer in Penninckx, maar ook niet in andere oplossingen. Ze verkozen het faillissement van een deel van de groep. Ze hadden de bankrekeningen van de operationele dochters geblokkeerd waardoor FNG de adem werd afgesneden.

Het faillissement treft de Belgische en Nederlandse vennootschappen. De belangrijkste onderdelen die de boeken neerleggen, zijn de 104 winkels van Brantano, de winkels van Ginger, Fred en Ginger, CKS, Concept Fashion, Expresso Belgium en Market Retail Belgium. Het gaat in regel om FNG International Holding en ‘de operationele dochters’ die allemaal het faillissement aanvragen.

In Nederland hebben dan weer de belangrijkste vennootschappen ‘surséance’ aangevraagd. Dat kan leiden tot een faillissement, maar ook tot een doorstart. Het gaat onder meer om Claudia Sträter, Miss Etam, Expresso en Theo Henkelman Schoenen.

Penninckx gaf nog niet op

FNG bevestigt dat een consortium van ondernemers, samengebracht door Dieter Penninckx, de Benelux-tak eruit wilde halen. Essentieel was dat de banken de schulden tegen een grote korting zouden afstaan, maar dat werd geweigerd.

Het was gisteren al duidelijk dat het consortium van ondernemers zelf geen grote kans gaf aan het doorstartplan. Nu is duidelijk waarom: ze kregen de banken niet mee. Maar Penninckx zette vanochtend zijn poging nog verder op het moment dat de boeken werden neergelegd.

Dit betekent niet het einde van de hele FNG-constellatie. Het beursgenoteerde FNG zelf blijft bestaan en gaat door met het Zweedse Ellos. Later zal blijken of de surséance in Nederland ertoe leidt dat mogelijk nog enkele Nederlandse activiteiten kunnen worden opgevist. Dat is onzeker.

FNG drukt de hoop uit met zo veel mogelijk onderdelen te kunnen doorgaan. Voor de beursgenoteerde vennootschap FNG en het Zweedse Ellos werd alvast geen bescherming tegen schuldeisers gevraagd. In het slechtste geval gaat FNG dus door als pure Scandinavische onlinespeler.

Voor de vennootschappen die failliet gaan, zal de rechtbank één of meerdere curatoren aanstellen. In de praktijk hebben de curatoren wellicht maar voorraden en huurcontracten aan te bieden. Verwacht wordt dat bijvoorbeeld industriële spelers die nu al actief zijn in de schoenenmarkt een bod doen op de beste winkels van Brantano. Vooral de gerenoveerde panden zullen wellicht kopers aantrekken.

Ook voor CKS is er interesse. Hetzelfde geldt voor formules in Nederland zoals Miss Etam. De vraag zal zijn hoeveel jobs in de Benelux gered kunnen worden bij FNG.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig