Toch geen mondmasker bij intensief sporten in Antwerpen
Foto: BELGA

De inwoners van de provincie Antwerpen zullen dan toch geen mondmasker moeten dragen bij het sporten, zo maakte gouverneur Cathy Berx bekend.

‘Gelet op het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie dat intensief sporten met mondneusbedekking een gezondheidsrisico inhoudt, geldt deze verplichting evenmin tijdens het intensief sporten, voor zover en in de mate deze sport beoefend wordt in daartoe bestemde sportinfrastructuur en/of plaatsen en momenten waarop het risico op overdracht van het virus nagenoeg nihil is door de kortstondigheden van het eerder occasionele kruisen of passeren van een persoon’, staat in de provinciale verordening die Antwerps gouverneur Cathy Berx deze namiddag heeft toegelicht. Alleen gaan joggen in het bos kan dus zonder mondmasker, in peloton fietsen niet.

De verordening bevestigt de avondklok van 23.30 uur tot 6 uur. De horeca moet om 23 uur sluiten. In de horecazaken moet anderhalve meter afstand gehouden worden tussen de gezelschappen. Het gezelschap aan een tafel wordt er beperkt tot vier personen of tot een gezelschap dat bestaat uit personen die behoren tot eenzelfde huishouden.

Iedereen vanaf 12 jaar moet een mondmasker bij zich hebben en dragen op openbare plaatsen of waar de fysieke afstand van anderhalve meter niet gerespecteerd kan worden. Individuele registratie is verplicht. Aan één tafel mogen slechts vier personen of de leden van eenzelfde gezin.

Markten kunnen alleen individueel bezocht worden en voor maximum 30 minuten. Kermissen zijn verboden, de fitnesscentra moeten sluiten.

Telethuiswerk is verplicht, behalve als dit onmogelijk is.

Alleen contactloos sporten is toegestaan. Sportactiviteiten met meer dan tien meerderjarige deelnemers zijn verboden. Voor profvoetbal wordt géén uitzondering gemaakt, bevestigt gouverneur Cathy Berx aan Belga.

Feestzalen worden gesloten, behalve voor uitvaartceremonies. ‘Het is al hard genoeg om een dierbare te verliezen’, zegt gouverneur Cathy Berx.

De maatregelen gelden voor vier weken. Wie de regels overtreedt, riskeert een boete van 208 tot 1.600 euro en/of een celstraf van acht tot veertien dagen. Er zal strikt worden opgetreden, verzekert Berx. ‘We moeten nu doorbijten, houd afstand.’ Sneller optreden, kon volgens haar niet. Het besluit dat haar de macht geeft om dergelijke maatregelen in te voeren, is pas vorige vrijdag goedgekeurd.

Frustratie

‘Ik weet dat er veel frustratie is bij sommige burgemeesters, in het bijzonder in de Kempen, om zulke draconische maatregelen. Zij voelen zich vaak gestraft’, zei Berx.

‘We hebben ook nagedacht of er een verbod nodig was om Antwerpen te verlaten. We hebben dat om een aantal redenen niet ingevoerd’, vervolgde Berx. ‘Het is vooral zaak dat alle patiënten de verplichte quarantaine naleven, op risico van strenge straffen. Als dat lukt, hopen we dat we zo de curve kunnen ombuigen. Stel dat je Antwerpen zou afsluiten, dan zou de impact daarvan tot buiten Antwerpen te voelen zijn. Het zou disproportioneel zijn, met grote negatieve gevolgen. Om die reden hebben we dat niet gedaan.’