Nederland raadt landgenoten reizen en rusten en zelfs tanken in Antwerpen af
Een zicht dat Nederlanders even gaan moeten missen. Foto: Victoriano Moreno

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zopas het reisadvies voor de provincie Antwerpen aangepast naar negatief. ‘Stop er niet om te rusten of te tanken.’

De Antwerpse gouverneur Cathy Berx (CD&V) deed maandagavond een oproep aan de rest van België om niet meer naar Antwerpen te komen. Die oproep heeft ook in Nederland weerklank gekregen. Reizen mag als het echt noodzakelijk is, zoals bijvoorbeeld voor werk. Maar een vakantie in de Antwerpse Kempen of een weekend shoppen op de Meir is daar dus niet meer bij. Het negatieve reisadvies geldt niet voor de rest van België, bijvoorbeeld de Ardennen.

In Nederland geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) advies aan het ministerie van Buitenlandse Zaken over reisadvies. Vorige vrijdag was er nog geen sprake van dat Antwerpen een te mijden plaats zou zijn. Ondertussen is dat dus veranderd.

Officieel zegt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken nu: ‘Reis alleen als het echt noodzakelijk is naar de provincie Antwerpen inclusief de stad Antwerpen. Dus niet voor toerisme. U kunt wel door de provincie naar uw bestemming reizen als deze buiten het oranje gebied ligt, maar stop niet om te rusten of te tanken.’ (lees hier)

Niet alleen Nederland

Ook andere landen houden ons land nauwlettend in het oog.

De Noorse overheid waarschuwt nu al dat ons land later deze week rood kan worden ingekleurd op haar coronakaart. Dat zou betekenen dat reizigers die vanuit België naar Noorwegen willen reizen, daar eerst tien dagen in quarantaine moeten.

De Noorse regering zal tegen eind deze week een beslissing nemen. De maatregel zou dan van kracht worden vanaf zaterdag. Reizigers uit België die op dat moment al in Noorwegen verblijven, moeten niet meer in quarantaine. Aan hen zal dan gevraagd worden extra waakzaam te zijn voor symptomen. De quarantaineplicht voor reizen naar Noorwegen geldt momenteel al voor toeristen uit onder meer Spanje, Luxemburg, Kroatië en delen van Zweden.

In het Verenigd Koninkrijk heeft premier Boris Johnson dan weer opgemerkt dat het Europese continent af te rekenen krijgt met een tweede golf van het virus, en dat de Britse regering bereid is ‘de nodige actie te nemen’.

Engelse reizigers naar ons land, maar ook naar Luxemburg en Kroatië, riskeren veertien dagen in quarantaine gezet te worden bij hun terugkeer naar Engeland. Dat schrijft de Britse krant The Times.

Dat zou kunnen betekenen dat België, net als Luxemburg, vanaf woensdag op de Britse lijst met landen komt waarvoor quarantaine geldt. Momenteel werd nog niet door de Britse overheid bevestigd of dit zal gebeuren of niet.