Zeker 3 miljard dieren dood of gevlucht door bosbranden Australië
Foto: AFP

De bosbranden in Australië begin dit jaar hebben zeker 3 miljard dieren gedood of op de vlucht gejaagd. Dat meldt het Wereld Natuur Fonds (WWF) op basis van een onderzoek geleid door de University of Sydney.

In januari, toen de bosbranden nog in grote delen van de staat New South Wales woekerden, werd geschat dat het om 1 miljard dieren ging.

Volgens de onderzoekers zijn er 2,46 miljard reptielen, 180 miljoen vogels, 143 miljoen zoogdieren en 51 miljoen kikkers door het vuur getroffen. Het eigenlijke aantal dieren ligt waarschijnlijk nog veel hoger, omdat de onderzoekers geen cijfers konden verzamelen over dode ongewervelden.

‘Dit zijn schokkende bevindingen’, verklaart Dermot O’Gorman, algemeen directeur van de Australische afdeling van het WWF. ‘Het is lastig om te bedenken of er gebeurtenissen zijn geweest waarbij zoveel dieren zijn gedood of verjaagd.’ Hij spreekt over ‘een van de ergste rampen in de moderne geschiedenis voor wilde dieren’.

Een van de onderzoekers noemt het ‘moeilijk te bevatten’. ‘De vooruitzichten voor de dieren die het hebben overleefd, zijn niet goed. Een groot deel van hun leefgebied is verwoest.’ Veel dieren kunnen daarom nog sterven door onder meer voedseltekort.

Wetenschappers waarschuwen dat de aanhoudende bosbranden van dit jaar nog maar een begin kunnen zijn. Door de opwarming van de aarde kan dit slechts een voorproefje zijn, stelt Arnulf Köhncke van het WWF in Duitsland.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in