Sociale bubbel wordt zwaar teruggeschroefd
Foto: Photo News

Een gezin mag de komende vier weken nog vijf personen in zijn sociale bubbel toelaten, kinderen niet meegerekend. Die beslissing is genomen op de Nationale Veiligheidsraad.

Dat de sociale bubbel van vijftien personen niet langer houdbaar was, werd dit weekend al duidelijk na de vele kritiek en de barslechte cijfers. De losse regeling met vijftien personen, die bovendien week na week konden veranderen, maakte het erg moeilijk om de heropflakkering van het coronavirus te onderdrukken.

Volg de persconferentie live in de app DS Nieuws. Die kunt u hier downloaden.
De sociale contacten worden daarom drastisch teruggeschroefd. Een gezin zal nog contact mogen hebben met vijf andere volwassenen, kinderen worden niet meegeteld. En vooral: die bubbel moet de komende vier weken dezelfde blijven, zo verneemt de redactie. De Veiligheidsraad gaat dus nog verder dan de bubbel van tien personen voor vier weken, die de provincie Antwerpen dit weekend al afkondigde.

Daarnaast worden ook de toegestane evenementen teruggeschroefd. Het was oorspronkelijk de bedoeling om het aantal personen op evenementen - vandaag 200 binnen en 400 buiten - vanaf 1 augustus te verdubbelen. Het is een halvering geworden, naar 100 binnen en 200 buitenshuis.

De gratis rittenkaart voor het openbaar vervoer, die op 17 augustus zou ingaan, is uitgesteld. Een mondmasker dragen wordt niet verplicht, maar wie buiten komt, moet er wel een op zak hebben.

Volg hier live de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad vanaf 15 u. 45.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig