De voorbije week waren er gemiddeld 279 nieuwe covid-19-infecties per dag. In totaal werden 1.952 nieuwe besmettingen geregistreerd. ‘De snelle stijging van het aantal nieuwe infecties is zorgwekkend’, zei Boudewijn Catry van Sciensano op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

Het aantal nieuwe besmettingen is gestegen met 71 procent op een week tijd. In totaal werden 1.952 nieuwe besmettingen geregistreerd, de week ervoor waren dat er 1.142. Van die nieuwe infecties vond 47 procent plaats in de provincie Antwerpen. Ook in de rest van het land stijgt het aantal infecties beduidend. De meeste nieuwe infecties zijn onder de actieve bevolking van mensen tussen 20 en 59 jaar oud.

Er worden gemiddeld 17,4 mensen per dag opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is een stijging van 30 procent tegenover de week ervoor. In totaal liggen 211 mensen in het ziekenhuis nu, dat is een stijging van 26 procent tegenover de week voordien. Van die 211 patiënten liggen er 47 op intensieve zorg, dat is een stijging van 52 procent. Het aantal overlijdens ligt op gemiddeld twee per dag.

‘Stijging zorgwekkend’

‘De snelle stijging van het aantal nieuwe infecties is zorgwekkend’, zei Boudewijn Catry van Sciensano. Het aantal patiënten in het ziekenhuis is voorlopig nog beperkt, maar ook die cijfers gaan in stijgende lijn. ‘Het zal een tijdje duren om de situatie weer op orde te krijgen’, zei Catry.

Om de situatie terug onder controle te krijgen, moeten we volgens Catry ons gedrag vandaag nog aanpassen. ‘Zeker nu er deze week opnieuw mooie dagen voorspeld worden. We zijn covid-19 allemaal grondig beu, maar het virus negeren is op dit moment geen optie’, zei hij.

Catry herhaalt daarom dat het belangrijk is om de handen grondig te blijven wassen. Ook anderhalve meter afstand houden blijft belangrijk, en een mondmasker dragen op drukke plaatsen is een must. ‘Besef dat een mondneusmasker maar één van de elementen is om de verspreiding van het virus tegen te gaan, het vervangt de andere maatregelen niet’, zei Catry. ‘Beperk daarnaast ook het aantal mensen met wie u afspreekt, en doe dat liefst in open lucht’, zei Catry. ‘Blijf thuis als u ziek bent’.

‘Iedereen heeft invloed op curve’

‘We moeten niet lijdzaam afwachten op wat op ons afkomt’, voegt woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum Yves Stevens toe. ‘Iedereen heeft invloed op het verloop van de curve van deze pandemie, samen kunnen we een tweede golf vermijden.’

Stevens benadrukt dat iedereen het gedrag moet aanpassen. ‘Het zijn niet enkel de jongeren, de toeristen of inwoners van bepaalde wijken, provincies of gemeenschappen die de maatregelen moeten naleven’, zei hij. ‘Enkel als we op een solidaire manier reageren, kunnen we er samen in slagen om dit domino-effect te stoppen.’

‘We stellen vast dat het overgrote deel van de bevolking en de ondernemingen dit weekend op een gepaste manier heeft gereageerd op de toename van het aantal besmettingen’, zei Stevens. ‘De meeste jongeren hebben hun verantwoordelijkheid opgenomen.’

‘Iedereen hoopte en ging ervan uit dat we ons sociaal leven deze zomer zouden kunnen hernemen, spijtig genoeg is de realiteit wat ze is’, zei Stevens. ‘Het is niet het moment om feestjes te organiseren zonder de strikte voorwaarden te respecteren. We beseffen dat dit een enorme teleurstelling is voor mensen die maandenlang uitgekeken hebben naar een leuk samenzijn met familie en vrienden.’ Stevens waarschuwt dat een feest niet de start mag worden van een nieuwe supercluster.

De volgende persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum gaat woensdag door.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig