Etienne Davignon verlaat Brussels Airlines
Foto: Photo News

De 87-jarige Etienne Davignon stapt op bij Brussels Airlines. Hij zal geen deel meer uitmaken van de nieuwe raad van bestuur.

‘Mijn opdracht zit erop, na het bedrijf opgericht te hebben en tweemaal gered te hebben’, zegt Davignon, die sinds april al geen voorzitter meer was, in een interview met La Libre.

Etienne Davignon was na het failliet van Sabena in 2002 samen met Maurice Lippens oprichter van SN Brussels, dat drie jaar later Brussels Airlines zou worden. De twee waren er toen in geslaagd om Belgische investeerders aan boord te halen om een nieuwe luchtvaartmaatschappij uit de grond te stampen. Sindsdien was Davignon voorzitter van de maatschappij, die ondertussen werd opgekocht door Lufthansa.

In april zette hij na 18 jaar als voorzitter een stap opzij, maar bleef wel lid van de raad van bestuur. Terwijl de luchtvaartmaatschappij door de coronacrisis de zwaarste storm in haar bestaan trotseert, gaf Davignon toen de fakkel vroeger dan gepland door aan Jan Smets. Toen klonk het dat hij Smets en het management nog ging steunen. Smets leidt de raad van bestuur nu samen met Christina Foerster.

Brussels Airlines zit in moeilijke papieren door de coronacrisis. De luchtvaartmaatschappij krijgt daarom een lening van 290 miljoen euro van de Bel­gische overheid, in ruil voor een rist Duitse garanties over toekomstige investeringen.

Graaf Etienne Davignon is een duizendpoot. Hij was al diplomaat, topman van Buitenlandse Zaken, Europees commissaris en invloedrijk aandeelhouder van voetbalclub RSC Anderlecht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in