Amerikaans president Donald Trump heeft vrijdag vier decreten ondertekend die de prijzen van geneesmiddelen op voorschrift zouden moeten doen dalen. Het valt af te wachten of die tot veel verandering zullen leiden: presidentiële decreten hebben niet automatisch juridische waarde en kunnen aangevochten worden in een rechtbank.

‘Deze vier decreten zullen de markt van de medicijnen op voorschrift volledig veranderen’, stelde Trump. De president, die zich al langer verzet tegen de ‘astronomische’ prijzen, lijkt zo in aanloop naar de verkiezingen zijn campagnebelofte van 2016 waar te maken om de prijzen van dure geneesmiddelen te doen zakken.

De decreten bepalen onder meer dat patiënten met lage inkomens bepaalde medicijnen met korting moeten krijgen, dat de kortingen die farmabedrijven geven aan tussenpersonen ook effectief doorgerekend moeten worden aan patiënten en dat goedkopere geneesmiddelen uit het buitenland geïmporteerd mogen worden.

De federatie van farmabedrijven in de Verenigde Staten - Pharmaceutical Research and Manufacturers of America - reageert ontevreden en noemt de demarche van Trump ‘een roekeloze afleiding die ons vermogen om te reageren op de huidige pandemie belemmert’. Dinsdag staat een overleg gepland tussen de president en enkele farmabazen.

Uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bleek in 2019 nog dat de VS zowat het dubbele per persoon uitgeven aan geneesmiddelen dan andere landen van het samenwerkingsverband.