Kortrijk gaat voor totaalverbod: alleen met mondmasker aan mag je buitenkomen
Burgemeester Van Quickenborne. Foto: Photo News

Terwijl steeds meer steden een mondmasker verplichten in grote delen van de stad, gaat Kortrijk voor een totaalverbod op het buitenkomen zonder mondmasker. Kortrijk wil ook kleinere bubbels.

Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft een ‘algemene mondmaskerplicht’ afgekondigd. ‘Zodra je je huis verlaat, zet je je masker op’, schrijft hij.

In een persbericht laat de stad nog weten dat ze op het hele grondgebied bubbels van 10 wil hanteren. ‘De stad Kortrijk wil een algemene mondmaskerplicht invoeren op alle publiek toegankelijke plaatsen over het volledige grondgebied van Kortrijk en deelgemeenten. Bovendien wil de stad de bubbels beperken tot 10 personen.’

Toch zijn er uitzonderingen. Het mondmasker hoeft niet tijdens verplaatsingen met de auto, moto(r), fiets of step. Ook niet tijdens de beoefening van een sportactiviteit of tijdens werkzaamheden die zware fysieke inspanningen vergen.

Ook een medisch attest kan u vrijstellen van een mondmasker in Kortrijk.

Kortrijk is net als Oudenaarde één van de eerste steden die voor een algemene verplichting gaat over het hele grondgebied. Eerder hebben ook andere steden mondmaskers verplicht maar dan enkel in de winkelstraten of in de binnenstad, niet over het hele grondgebied.

Aan zee is het dragen van een mondmasker ook verplicht op de zeedijk van elke gemeente, zo besliste de West-Vlaamse gouverneur.

Enige consequentie tussen onze Vlaamse steden en gemeenten is er niet. Niet alleen over de verplichting en waar de maskers verplicht zijn. Fietsers moeten bijvoorbeeld in grote stukken van Leuven, Diest en andere steden een mondmasker dragen. Maar in het strenge Kortrijk hoeft het niet. Ook joggers letten best op. Sommige gemeenten verplichten mondmaskers ook bij het lopen, andere niet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in