Belgische pretparken breiden mondmaskerplicht uit
In alle Plopsa-parken moeten bezoekers ouder dan twaalf te allen tijde een mondmasker dragen. Foto: BELGA

De pretparken Bellewaerde, Bobbejaanland en Plopsaland breiden het dragen van een mondmasker in hun park uit. In Bellewaerde en de Plopsa-parken geldt de verplichting voor het hele park.

‘Tot nu toe waren mondmaskers bij ons verplicht op een tiental attracties en in bepaalde overdekte zones, nu wordt dat op alle attracties, in alle overdekte zones en bij verplaatsingen in de horeca’, zegt Peggy Verelst, woordvoerster van Bobbejaanland.

‘Alleen op de wandelpaden is een mondmasker niet verplicht. Die paden zijn breed genoeg en waar dat niet het geval is, is er eenrichtingsverkeer. We zitten maar aan 60 procent van onze capaciteit en daarom kan de afstand gegarandeerd worden op de wandelpaden, hebben we al vastgesteld.’

Bellewaerde meldt dat het vanaf nu mondmaskers verplicht in het volledige park. Daarvoor was het al verplicht op attracties en in wachtrijen, en er was ook extra bewaking die controleerde dat alle regels gerespecteerd werden.

‘We zien er streng op toe dat alles veilig verloopt’, aldus marketingdirecteur Filip Van Dorpe. ‘De bezoekers leven de maatregelen goed na. Er is weinig tegenspraak. Als er toch iemand weigert een masker te dragen, dan wordt die persoon uit het park gezet. We merken dat bezoekers dat appreciëren, ze spreken anderen er soms ook op aan. Het draagt bij aan het veiligheidsgevoel.’

Vanaf zaterdag moeten ook alle bezoekers vanaf twaalf jaar in de Belgische parken van de Plopsa Group (Plopsa De Panne, Plopsa Coo in de Ardennen, Plopsa Indoor Hasselt) een mondmasker dragen. ‘Het dragen van een mondmasker begint vanaf het moment dat bezoekers uit hun auto stappen en het moet aangehouden worden tot ze opnieuw naar huis vertrekken’, zegt ceo Steve Van den Kerkhof, die ook stelt dat er extra stewards zullen worden ingezet ter controle.

‘Voor de restaurants volgen we uiteraard de voorschriften van de overheid. Mensen zullen zich enkel kunnen verplaatsen met een mondmasker, aan tafel is het niet verplicht. Het is een drastische, maar tijdelijke maatregel die we nemen, zolang de cijfers blijven stijgen.’

Ook de maximumcapaciteit wordt tijdelijk verlaagd, van 30 à 40 procent naar 25 à 30 procent van de normale capaciteit. Daarnaast zullen alle bezoekers ook geregistreerd worden. Wegmarkeringen moeten de nodige afstand garanderen, er zijn constant ontsmettingsteams actief, en bezoekers worden er ‘op alle mogelijke manieren’ op gewezen dat ze standaardmaatregelen zoals het veelvuldig ontsmetten en wassen van de handen moeten naleven, klinkt het nog.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in