Washington en Londen beschuldigen Moskou ‘wapen’ in ruimte te lanceren
Een foto van de Russische State Space Corporation van de Soyuz-2.1a carrier rocket met de Progress MS-15 cargo spacecraft dat op 23 juli werd gelanceerd in Kazachstan. Foto: EPA-EFE

Groot-Brittannië en de VS beschuldigen Rusland ervan een ruimtewapen te gelanceerd te hebben.

Rusland zou vorige week een van zijn satellieten hebben getest, waarbij een projectiel werd gelanceerd dat de karakteristieken van een wapen had. Het zou gaan om een anti-satellietwapen.

Het hoofd van het directoraat ruimte(vaart) bij het Britse ministerie van Defensie toonde zich bezorgd. ‘De test kan het vredevolle gebruik van de ruimte in gevaar brengen’, vindt het Britse ministerie van Defensie. Het is de eerste keer dat het ministerie zich zo uitspreekt over Russische ruimte-activiteiten.

Het Amerikaanse US Space Command, dat het ruimteverkeer in de gaten houdt, zei ‘bewijs te hebben dat Rusland een niet-destructieve test uitvoerde met een ruimte-anti-satellietwapen’.

Berichten over de proef verschenen donderdag kort nadat de Amerikaanse president Donald Trump een telefoongesprek had gevoerd met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Daarin spraken zij onder andere over wapenbeheersing, aldus het Witte Huis. Het is niet bekend of de satelliettest ook ter sprake is gekomen.