OVERZICHT. Mondmaskers verplicht op zeedijk langs volledige kust, Kortrijk verplicht ze op hele grondgebied
Foto: Photo News

De Nationale Veiligheidsraad kondigde nieuwe maatregelen aan in de aanpak van de coronacrisis. Een belangrijke pijler is dat burgemeesters nu zelf ook initiatieven kunnen nemen. Dat is exact wat verschillende burgemeesters doen.

Kuststeden

Waarnemend gouverneur van West-Vlaanderen Anne Martens heeft vrijdag besloten dat mondmaskers verplicht zijn op de dijk in elke kustgemeente. Dat schrijft Krant van West-Vlaanderen en het nieuws wordt door Martens bevestigd aan Belga. Dat doet ze na overleg met de verschillende burgemeesters. ‘Ik wil vooral uniformiteit’, klinkt het.

Sommige kustgemeentes gaan nog verder. Blankenberge verplicht een mondmasker ook in het kernwinkelgebied, De Haan en Middelkerke maakten maskers eerder al verplicht op wekelijkse markten. Knokke-Heist verplicht het mondmasker op het hele grondgebied, Oostende kiest voor een verplichting in de bebouwde kom.

Hele grondgebied

De burgemeesters van de politiezone Vlaamse Ardennen (Oudenaarde, Kluisbergen, Kruisem en Wortegem-Petegem) hebben een algemene mondmaskerverplichting uitgevaardigd. Vincent Van Quickenborne (Open VLD), de burgemeester van Kortrijk, kondigde vrijdagmiddag een gelijkaardige maatregel af. Dus ook in Kortrijk wordt het dragen van een mondmasker buiten de eigen woning verplicht, net zoals in Knokke-Heist.

Andere steden

In Hasselt wordt het mondmasker vanaf zaterdag verplicht in de binnenstad in het ‘kernwinkelgebied’ voor +12-jarigen, in de zone binnen en op de Groene Boulevard, in de stationsbuurt en op de Blauwe Boulevard. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid maakte maandag bekend in Hasselt naar clusters van coronabesmettingen te speuren.

De stad Genk verplicht vanaf zaterdag het dragen van een mondmasker binnen de centrumring. Dat is de zone tussen de Europalaan en de Dieplaan/Grote straat, vanaf het stadhuis tot en met Shopping 1, en dit aan weerszijden van de straten. Ook op publiek toegankelijke evenementen zijn mondmaskers vanaf zaterdag verplicht. Zo is de verplichting in Genk van toepassing op onder meer Vennestraat Terrast, Jazz op het Plein en Zomerkamp.

In Gent is een mondmasker verplicht in het stadscentrum en in de drukke straten buiten het centrum. Dat geldt ook voor joggers en fietsers. Het centraal winkelwandelgebied betreft het gebied van de Zuid, met onder andere de Vlaanderenstraat, tot aan het Gravensteen, en van de Kouter tot aan de Vrijdagsmarkt. Schakelstraten zijn straten die niet tot het kernwinkelgebied behoren, maar waar wel sprake is van drukte. Het gaat om de Wondelgemstraat, Bevrijdingslaan, Dampoortstraat en de Dendermondsesteenweg. Ook op alle evenementen is het dragen van een mondmasker verplicht.

Vanaf zaterdag is het dragen van een mondmasker verplicht in de hele binnenstad van Brugge, zei burgemeester Dirk De fauw aan Focus-WTV. ‘We gaan dat met pictogrammen duidelijk maken aan de toeristen.’

Ook in de stad Brussel wordt het dragen van een mondmasker vanaf maandag 27 juli verplicht in drie winkelstraten. Het gaat om de volledige voetgangerszone, de Nieuwstraat en de Maria-Christinastraat. Mondmaskers zijn ook verplicht op markten, rommelmarkten en kermissen.

Leuven verplicht het masker vanaf zaterdag in de winkelwandelzone. Concreet gaat het om de autovrije zone (onder andere Mechelsestraat, Diestsestraat, Brusselsestraat, Tiensestraat, Parijsstraat, Oude Markt, Grote Markt, Ladeuzeplein, Hooverplein), de Bondgenotenlaan, het Martelarenplein aan het station en het stadspark. De verplichting geldt niet alleen voor voetgangers, maar voor iedereen die er passeert, zoals fietsers, joggers en steppers bijvoorbeeld. Een mondmasker is ook verplicht op alle evenementen, organisatoren moeten bezoekers ook registreren.

In Deinze gaat burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) mondmaskers verplichten in de bebouwde kom. ‘Dit is duidelijk, uniform en door iedereen gekend’, zegt Vermeulen.

Vanaf zaterdag is het voor iedereen, ook voor fietsers, verplicht om in de binnenstad van Mechelen en Lier overal een mondmasker te dragen. Ook tijdens markten, op parkings van winkels of afhaalzaken, in wachtrijen van winkels en in publieke delen van openbare gebouwen op het volledige grondgebied wordt het dragen van een mondmasker verplicht, net als bij verplaatsingen in fitnesscentra en in sporthallen en zwembaden. ‘Onze binnenstad is zeker in de zomerperiode drukbezocht, het is dan ook cruciaal dat we heldere maatregelen nemen om de verspreiding van het virus tegen te gaan’, aldus Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen.

Antwerpen verstrengde woensdag al een aantal regels, onder meer een mondmaskerplicht in alle publiek toegankelijke ruimtes en een verbod op samenscholingen met meer dan tien mensen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in