Barnier acht handelsakkoord in dit stadium ‘onwaarschijnlijk’
Archiefbeeld van Frost en Barnier. Foto: REUTERS

Ook na de meest recente onderhandelingsronde is een handelsovereenkomst tussen Groot-Brittannië en de EU in dit stadium ‘onwaarschijnlijk’, zo stelt EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. De Britse hoofdonderhandelaar David Frost mikt op september.

Volgens Barnier is er vooruitgang geboekt in een aantal dossiers, zoals gerechtelijke samenwerking, maar kwam er daarentegen geen beweging in twee cruciale elementen, met name eerlijke concurrentie en visserij.

‘De Britse weigering om zich te engageren voor een gelijk speelveld en een visserijovereenkomst, maken dat een handelsakkoord in dit stadium erg onwaarschijnlijk is’, aldus de EU-hoofdonderhandelaar.

Hij herinnerde er nog aan dat er tegen oktober een deal moet zijn, opdat die geïmplementeerd zou kunnen worden tegen januari, wanneer de overgangsperiode eindigt en Groot-Brittannië de Europese eenheidsmarkt verlaat.

Ook de Britse hoofdonderhandelaar David Frost zegt dat er nog ‘een grote kloof’ is tussen de standpunten van beide partijen wat betreft eerlijke concurrentie en visserij.

Maar, ‘ondanks alle moeilijkheden, schat ik dat we op basis van het werk dat we in juli deden, nog altijd een akkoord kunnen bereiken in september’, stelt hij. ‘We moeten blijven onderhandelen met dat doel voor ogen.’

Forst voegt wel toe dat de mogelijkheid bestaat dat er geen akkoord komt. ‘We moeten ons daarom blijven voorbereiden op alle mogelijke scenario’s voor het einde van de overgangsperiode eind dit jaar.’

Zonder handelsakkoord gaan dan automatisch de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gelden, met hogere invoerheffingen voor veel goederen tot gevolg.