‘Hackers konden privéberichten van Geert Wilders inkijken’
Geert Wilders’ Twitter-account werd vorige week gehackt. Foto: AFP

Bij de grootschalige cyberaanval op Twitter konden hackers zich toegang verschaffen tot de privéberichten van 36 accounts, waaronder vermoedelijk ook dat van de Nederlandse politicus Geert Wilders.

Twitter heeft een nieuwe update gegeven over het onderzoek naar de grootschalige cyberaanval een week geleden. Daarbij werden de accounts van tientallen prominenten en bedrijven zoals Elon Musk, Uber, Joe Biden, Jeff Bezos en Bill Gates een tijdlang gekaapt, vermoedelijk met de hulp van medewerkers.

De cybercriminelen probeerden in totaal de accounts van 130 mensen te hacken, liet het socialemediaplatform eerder al weten. De daders konden onder andere de telefoonnummers en e-mailadressen inzien, maar geen wachtwoorden die in het verleden zijn gebruikt. Bij 45 accounts is het hen wel gelukt om het wachtwoord te resetten, in te loggen en valse tweets te versturen, onder meer bij de genoemde prominenten die hun volgers opriepen om te doneren via bitcoins. Verschillenden onder hen maakten nochtans gebruik van tweestapsverificatie om hun accounts te beschermen.

Maar snel geld verdienen, was niet het enige wat de hackers deden. Bij 36 accounts konden ze ook de privéberichten inkijken, meldt Twitter donderdag in een nieuwe update van het onderzoek. Dat was onder meer het geval bij de account van ‘een verkozen politicus in Nederland’, aldus Twitter. Volgens ANP is dat meer dan waarschijnlijk het account van Geert Wilders, waarvan al bekend was dat het ook werd overgenomen tijdens de hack.

Het was eerst niet duidelijk of de hacking van de PVV-leider verband hield met de cyberaanval, omdat er in tegenstelling tot de andere gehackte accounts geen tweets werden verstuurd om bitcoins te doneren. Op het gehackte account van Wilders werden verschillende berichten geretweet, waaronder tweets die oproepen tot de bevrijding van Palestina en tweets met complottheorieën over onder meer kindermisbruik, Bill Gates en coronavaccins.

‘Hackers konden privéberichten van Geert Wilders inkijken’
De hackers leefden zich uit met de account van Wilders. Foto: AFP

Twitter meldt dat de Nederlandse account de enige van een (oud-)politicus was bij wie dat is gelukt en benadrukt dat de privéberichten van presidentskandidaat Joe Biden en voormalig president Barack Obama nooit toegankelijk waren voor anderen. De mededeling sluit evenwel niet uit dat de privéberichten van andere bekende slachtoffers zoals Musk, Gates en Bezos wel konden worden ingekeken.

Het bedrijf nam ook al contact op met de Ierse Data Protection Commission (DPC), bevestigde woordvoerder Graham Doyle aan Bloomberg. Verschillende techbedrijven waaronder Twitter vestigden hun Europese hoofdkantoor in Ierland. Bij acht gekaapte accounts werd immers ook de volledige datageschiedenis gedownload, al gaat het hier niet om geverifieerde accounts, aldus Twitter.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig