Zeven carabinieri opgepakt voor maffiapraktijken tijdens coronacrisis
Grazia Pradella licht op een persconferentie de feiten toe. Foto: epa-efe

Zeven leden van de carabinieri (Italiaanse rijkswacht) zijn woensdag opgepakt in Piacenza. Ze worden gelinkt aan onder meer drugshandel, afpersing en martelingen, zo meldt het Italiaanse persagentschap Ansa.

Zeven leden van het carabinieri-korps in Piacenza, zo’n 70 kilometer ten zuidoosten van Milaan, worden beschuldigd van een waslijst aan criminele feiten, waaronder het verhandelen van drugs, ontvangen van gestolen goederen, afpersingen, illegale arrestaties, martelingen en het toebrengen van ernstige lichamelijke letsels, en het verduisteren en het misbruiken van hun ambt.

‘Het gaat om schokkende misdaden, zeker als je weet dat ze begaan zijn door politieofficieren’, zegt openbaar aanklager Grazia Pradella aan persagentschap Ansa. De meeste feiten zouden hebben plaatsgevonden tijdens de lockdown die werd ingesteld tijdens de coronacrisis, van begin maart tot begin juni.

‘Terwijl Piacenza zijn vele coronadoden telde, bedeelden deze carabinieri drugs aan dealers die door hun voorraad heen waren en thuis vastzaten door de covid-19-maatregelen’, aldus Pradella. Ze voerden hun illegale operaties ook uit vanuit een politiekazerne, waarvan de inhoud door het gerecht in beslag werd genomen.

Minister van Defensie Lorenzo Guerini, die aan het hoofd staat van de carabinieri, heeft het over ‘ongehoorde misdaden’, maar wil niet dat de daden van het zevental de reputatie van alle carabinieri besmeuren. ‘Het korps bestaat uit 110.000 mannen en vrouwen die dagelijks werken met een extreem plichtsgevoel.’

De betrokken carabinieri zijn intussen ook geschorst.