Door de stijgende coronacijfers verstrengt burgemeester Bart De Wever (N-VA) de coronamaatregelen in Antwerpen. Zo moeten horecazaken contactgegevens van klanten bijhouden. De maatregelen gaan in vanaf zaterdag 25 juli.

De Wever laat op Twitter weten dat Antwerpen extra coronamaatregelen neemt ‘vanwege het stijgend aantal coronabesmettingen in onze stad’. De coronacijfers in de stad Antwerpen zijn al een tijdje alarmerend. De Antwerpse burgemeester kreeg goedkeuring van gouverneur Cathy Berx (CD&V) en heeft de steun van premier Sophie Wilmès (MR), minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V), minister-president Jan Jambon (N-VA), en minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Voor horecazaken geldt vanaf zaterdag een registratieplicht, meldt De Wever. Zij moeten vanaf dan contactgegevens van klanten bijhouden. De coronamaatregelen zullen er ook strenger gecontroleerd worden. ‘Bij manifeste overtredingen’ zullen ze ‘zonder uitzondering gesloten worden, zelfs indien het de eerste overtreding betreft’.

Verder verplicht het stadsbestuur mondmaskers op alle markten en kermissen, net zoals in alle publiek toegankelijke ruimtes, ‘tenzij men zit om te consumeren of bij statische activiteiten waarbij voldoende afstand gegarandeerd kan worden’. Wie in een café naar het toilet gaat of wie door een fitnesszaal loopt, zal dus een mondmasker moeten dragen.

Antwerpen stelt ook een verbod op ‘hoogrisicovol consumptiegedrag’ in, zoals het delen van alcoholische dranken of het gebruik van een waterpijp, en een verbod op alcoholverkoop voor takeaway tussen middernacht en zeven uur ’s ochtends.

Tot slot komt er een verbod op samenscholingen boven tien personen buiten het strikte gezinsverband of wanneer de afstandsregels niet gerespecteerd worden.

Andere steden

Ook andere steden hebben al verstrengde maatregelen aangekondigd. De politie in Tienen mag deelnemers van illegale bijeenkomsten die zich manifest niet houden aan de coronamaatregelen naast een boete ook een verplichte coronatest opleggen.

Leuven verplicht het dragen van een mondmasker bij evenementen op het openbaar domein waar versterkte muziek gespeeld wordt.

Ook Oostende neemt bijkomende coronamaatregelen. Mondmaskers worden verplicht op alle markten en in de winkelstraten. Het gebruik van een mondmasker op de zeedijk, de Visserskaai, de uitgaansbuurten en andere drukke plaatsen wordt sterk aanbevolen. De politie zal streng controleren op de horeca, het verplichte gebruik van mondmaskers door horecapersoneel wordt sterk nagekeken en er wordt extra gecontroleerd op de zitcapaciteit. De maatregelen zijn onmiddellijk van kracht. De stad Oostende wil ook een lokaal systeem voor contactonderzoek opzetten.

Ook in Kortemark en Torhout wordt het dragen van mondmaskers verplicht op markten en in stadsgebouwen. Kortemark schrapt alle evenementen voor de komende drie weken, Torhout schrapt alles tot en met drie augustus.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in