Oppositie en meerderheid botsen over benoeming provinciegouverneurs
Chris Janssens (Vlaams Belang) Foto: BELGA

Oppositiepartijen Vlaams Belang, Groen en SP.A hebben in het Vlaams Parlement forse kritiek geformuleerd op de manier waarop de Vlaamse regering drie nieuwe provinciegouverneurs heeft aangeduid.

Dat de regering-Jambon opnieuw heeft gekozen voor politieke benoemingen, is voor de oppositie onaanvaardbaar en ‘schadelijk voor het imago van de politiek’. Vanop zijn vakantielocatie verdedigde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers de beslissing van de regering. De Open VLD-minister kreeg de steun van coalitiepartners N-VA en CD&V.

Vorige vrijdag, op de laatste ministerraad voor het zomerreces, hakte de Vlaamse regering de knoop door over de benoeming van de provinciegouverneurs. N-VA mocht met Jos Lantmeeters en Jan Spooren de gouverneurs in respectievelijk Limburg en Vlaams-Brabant leveren, Open VLD kreeg met Carina Van Cauter de gouverneurspost in Oost-Vlaanderen. De drie werden niet benoemd na een objectieve selectieprocedure, maar op basis van een politiek akkoord.

Het is vooral de keuze voor die politieke procedure die voor de oppositie een doorn in het oog is. Zo spreekt Chris Janssens (Vlaams Belang) van een ‘platte politieke benoeming’. ‘Voor elke job, van poetsvrouw tot directeur, moet men selecties doorlopen. Maar dat gebeurt dus niet wanneer de hoogste ambtenaar van de provincie wordt benoemd. Dan telt enkel de partijlidkaart en krijgt men een win for life tot aan zijn pensioen’, zei Janssens.

Belediging

Jeremie Vaneeckhout (Groen) noemt de gekozen procedure ‘een belediging voor elke Vlaming die via selectieprocedures moet bewijzen dat hij de juiste man/vrouw op de juiste plaats is’. En ook Kurt De Loor (SP.A) vindt dat de politiek hiermee ‘in zijn globaliteit geen goed figuur slaat’.

Minister Somers verdedigde de procedure en verwees naar de kwaliteiten van de drie gekozen kandidaten door de grote lijnen van hun CV’s voor te lezen. Volgens hem gaat het om drie ‘kwaliteitsvolle kandidaten’. De Open VLD-minister kreeg de steun van coalitiepartners N-VA en CD&V.

Somers zei ook nog dat er vorige vrijdag al een eensluidend positief advies van de federale regering is gekomen, dat de drie gouverneurs in augustus zullen aangesteld worden en dat ze vanaf 1 september effectief aan de slag gaan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig