Leuven verplicht dragen mondmaskers bij evenementen met versterkte muziek
Themabeeld Foto: Getty Images/iStockphoto

Vanwege het stijgende aantal besmettingen, verplicht de stad Leuven het dragen van mondmaskers bij evenementen op het openbaar domein waar versterkte muziek gespeeld wordt. ‘Met versterkte muziek komen mensen dichter bij elkaar om te praten en spreken ze luider’, aldus burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A).

Leuven legde begin deze maand als eerste een mondmaskerplicht op voor bezoekers aan de grote markten. De verplichting wordt nu uitgebreid tot evenementen waar op het openbaar domein versterkte muziek gespeeld wordt.

Het stadsbestuur maakt bovendien momenteel een risico-inschatting op maat voor elke activiteit, en zal de mondmaskerplicht mogelijk nog uitbreiden naar andere locaties. Hierbij wordt vanzelfsprekend rekening gehouden met de beslissingen die de Nationale Veiligheidsraad donderdag zal nemen. Ridouani raadt inmiddels iedereen aan om een mondmasker te dragen op alle plaatsen waar het druk is.

De politie van haar kant zet het verscherpt toezicht verder op de naleving van de coronamaatregelen. Wat de horecazaken betreft, houdt 95 procent zich volgens Ridouani aan de regels. Uit de evaluatie en de controles van de voorbije weken blijkt dat de grote meerderheid van de caféuitbaters het goed doet, het sluitingsuur respecteert en de terrastafels en -stoelen voldoende ver van elkaar zet. ‘Het is nog steeds een ontzettend moeilijke periode voor de horeca. De strenge maatregelen maken het hen niet gemakkelijk, maar ik ben tevreden dat het merendeel van de uitbaters weet dat het absoluut nodig is de regels op te volgen’, aldus Ridouani.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in