De Block: ‘Geen nieuwe versoepelingen op Nationale Veiligheidsraad’
Foto: Photo News

Op het Overlegcomité zijn enkele verstrengingen voorgesteld. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) aan VRT. Op nationaal vlak zou het vooral gaan om een mondmaskerplicht - waarschijnlijk op openbare plaatsen - maar de nadruk ligt op lokale maatregelen.

Er wordt gedacht aan een uitbreiding van de mondmaskerplicht in drukke winkelstraten of andere trekpleisters. Werkgroepen zullen zich erover buigen of dat wenselijk is én of het juridisch af te dwingen valt.

Maar de nadruk ligt op lokale maatregelen, zegt De Block. Er moet volgens haar sterk ingezet worden op het oplossen van de lokale broeihaarden. ‘Een lockdown is de laatste mogelijkheid, je gaat geen stuk van een stad afsluiten als dat niet nodig is. Maar daar zitten we nog niet, we zitten daar nog voor.’ Di Rupo benadrukte dat er een versterking komt van het aantal controles en sancties. Een nultolerantie? ‘In elk geval’, aldus Di Rupo.

Ook Waals minister-president Elio Di Rupo bekloeg zich over de massale toeloop op bepaalde plaatsen in het zuiden van het land. Even deed het gerucht de ronde dat die Veiligheidsraad een dag zou worden vervroegd naar woensdag, maar dat bleek niet te kloppen.

Ook zal er een digitaal formulier komen dat mensen die van vakantie uit het buitenland terugkeren, 48 uur op voorhand moeten invullen. Dat geldt voor toeristen die terugkeren met de bus, de auto, de trein of het vliegtuig. Dat moet de zoektocht in geval van nieuwe besmettingen een duwtje in de rug geven.

Fase vijf, met verdere versoepelingen, zal zeker niet kunnen ingaan volgens de minister. Bij die fase zouden grote evenementen eventueel kunnen doorgaan en het aantal toegelaten bezoekers hoger kunnen liggen. Momenteel ligt de maximum toegelaten limiet op tweehonderd mensen voor evenementen, vierhonderd als het evenement buiten plaatsvindt. De bevindingen van het Overlegcomité worden meegenomen naar de Nationale Veiligheidsraad van donderdag.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig