Belgisch bedrijf Devside mag corona-app bouwen
Themabeeld. Foto: Photo News

Het Belgische technologiebedrijfje Devside krijgt de overheidsopdracht om tegen september een app te ontwikkelen om mensen te waarschuwen als ze mogelijk in contact zijn geweest met een corona-geval. Dat is dinsdag beslist door het interfederaal comité testing en tracing, bericht De Tijd dinsdag en wordt bevestigd door de woordvoerder van het comité, Carmen De Rudder.

Die groep met de Vlaamse topambtenaar Karine Moykens aan het hoofd moet een systeem op poten zetten om besmette mensen zo snel mogelijk te detecteren en in quarantaine te zetten. Het systeem moet ook speuren naar mensen met wie ze in nauw contact zijn geweest.

Devside mag niet zomaar wat freewheelen, klinkt het. De app voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel moet draaien op bluetooth-technologie van de Leuvense prof en encryptiespecialist Bart Preneel. De app zelf moet ook een Belgische variant zijn op de al bestaande Duitse Corona Warn-app. Die is door de specialisten van de overheid aangeduid als de beste in de business. Daarnaast is in een tweede aanbesteding het bedrijf Nviso aangeduid om te testen of de app van Devside aan alle veiligheidsregels voldoet.

De beslissing moet woensdag nog officieel bekrachtigd worden op het Interministerieel Comité, waar de acht bevoegde ministers voor Volksgezondheid in ons land bijeenkomen, aldus De Tijd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in