Koning bedankt zorgpersoneel en artiesten, maar ook oud-strijders
Koningin Mathilde, koning Filip en kroonprinses Elisabeth. Foto: BELGA

Koning Filip heeft dinsdagnamiddag tijdens de ceremonie op het Brusselse Paleizenplein voor de nationale feestdag een dankwoord gericht aan ‘al wie in deze moeilijke tijden heeft bijgedragen tot ons samenleven’. Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van de Bevrijding dankte hij ook de oud-strijders.

‘Allereerst bedanken we op deze nationale feestdag de hoeders van onze levens: het zorgpersoneel, de veiligheidsdiensten en de Civiele Bescherming - en al wie in deze moeilijke tijden heeft bijgedragen tot ons samenleven’, zei koning Filip in een korte toespraak, voor een tweehonderdtal genodigden. ‘Jammer genoeg moeten we dit jaar het traditionele militair defilé missen.’

Koning bedankt zorgpersoneel en artiesten, maar ook oud-strijders
Het traditionele defilé werd sterk ingeperkt en moest hulde brengen aan de zorgsector. Foto: BELGA

‘Met deze nationale feestdag 2020 schrijven we een bladzijde in onze geschiedenis. Tegelijkertijd staan we stil bij de 75ste verjaardag van de Bevrijding en brengen we hulde aan wie voor ons heeft gestreden en zich heeft opgeofferd’, zei de koning.

Dank aan de artiesten

Tot slot dankte hij iedereen die zich voor de nationale feestdag heeft ingezet. ‘In de eerste plaats de artiesten - die we tijdens deze crisis zo hebben gemist. Want zij stellen de wereld voor ons in vraag, openen onze geest, tillen ons boven onszelf uit.’

Oud-strijders overhandigden na de toespraak aan jongeren uit de drie regio’s van het land een handvest, dat volgens de koning ‘symbool staat voor de overdracht van onze waarden van de ene generatie op de andere’. ‘Zo bouwen we voort op wat onze ouders ons nalaten’, zei de koning.

Ook in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal heeft dinsdag een Te Deum plaatsgevonden ter ere van 21 juli, de nationale feestdag. De koninklijke familie werd vertegenwoordigd door prins Laurent, die moeizaam stapte en een wandelstok gebruikte. Ook onder meer burgemeester Bart De Wever (N-VA) en provinciegouverneur Cathy Berx tekenden present. Ook hier werden enkele minuten stilte gehouden ter nagedachtenis van de overledenen door covid-19.