Alle gijzelaars die in de Oekraïense stad Loetsk vastgehouden werden in een bus, zijn opnieuw op vrije voeten. De veiligheidsdiensten bestormden de bus en rekenden de dader in.

Intussen is ook duidelijk hoeveel mensen vastgehouden werden. Volgens veiligheidsdienst SBU gaat het om zestien personen. Voor de bestorming had de man al drie mensen vrijgelaten: een oudere vrouw, een adolescent en een zwangere vrouw. De dertien anderen waren nog in het voertuig. Niemand raakte gewond, klinkt het.

De gijzeling duurde meer dan tien uur. De man was volgens de autoriteiten gewapend met een kalasjnikov machinegeweer, een pistool en een granaat. De president zou volgens de lokale media gepraat hebben met de dader.

Het centrum van Loetsk, een stad met zo’n 200.000 inwoners in het westen van het land, was tijdens de gijzeling volledig afgesloten, onder meer met tanks.

De gijzelnemer had de politie opgebeld en stelde zich voor als Maxim Plochoj. De viceminister van Binnenlandse Zaken, Anton Gerashchenko, zei eerder dat de man een ‘complexe mentale toestand’ heeft. Volgens de viceminister betekent ‘Plochoj’ iets in de aard van ‘overtreder’. Het gaat niet om zijn echte familienaam. De 44-jarige in Rusland geboren Oekraïner heeft een strafblad, met veroordelingen in 1994 en 2005 voor fraude, afpersing en wapenbezit. Volgens de viceminister is online een boek te vinden van ene Maxim Plochoj, getiteld ‘Filosofie van een crimineel’.