Premier Wilmès fluit De Crem terug: ‘Geen officiële raad om niet naar buitenland te gaan’
Premier Sophie Wilmès (centraal). Foto: Photo News

Na afloop van het overlegcomité raadde minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) Belgen die nog geen reis geboekt hebben aan om in België te blijven. Maar de grenzen blijven open en premier Sophie Wilmès (MR) benadrukte dat het niet om een officieel advies gaat.

‘Mijn advies zou zijn: indien er nog niet geboekt is, blijf zo veel mogelijk in België’, verklaarde minister De Crem zondagmiddag tegenover VRT. Het Overlegcomité heeft daar eerder vandaag echter geen formeel advies over gegeven.

De grenzen opnieuw sluiten is volgens De Crem dan ook ‘niet aan de orde’. Maar wie ervoor kiest om naar een ‘hoogrisicoland’ te trekken, doet er toch goed aan de aanbevelingen van Buitenlandse Zaken op te volgen. ‘Het is voor iedereen de eigen verantwoordelijkheid zich naar het buitenland te begeven.’

Ook premier Wilmès riep landgenoten nadien bij VRT op om ‘zeer voorzichtig te zijn’ in het buitenland. Tegelijk benadrukte Wilmès dat op reis gaan nog steeds mag. ‘Er is vandaag geen officiële raadgeving om niet naar het buitenland te gaan. Ik stel voor dat we bij officiële communicatie blijven’, aldus de premier. ‘We moeten niet overdrijven. We monitoren de cijfers dag na dag. Als er bijkomende maatregelen genomen moeten worden, zullen we dat zeker doen.’

Donderdag komt de Nationale Veiligheidsraad bijeen om zich opnieuw over de maatregelen te buigen. Of daar ook over een formeel reisadvies wordt gesproken, is niet duidelijk. Op het overlegcomité klonk het in elk geval nog dat vooral lokale besmettingen, gegroepeerd rond evenementen of binnen bepaalde sociale kringen, het grootste probleem vormen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in