Overlegcomité houdt het voorlopig bij strengere controles
Minister De Crem belooft strengere controles op de bestaande regels. Foto: BELGA

Het Overlegcomité heeft na een spoedberaad geen nieuwe maatregelen aangekondigd om de coronacrisis aan te pakken. Er wordt wel op gewezen dat het bij de stijging van het aantal besmettingen gaat om lokale problemen, en er is dan ook de aanbeveling voor lokale overheden om strenger te controleren.

Dat blijkt na afloop van de vergadering uit een mededeling van premier Sophie Wilmès. De bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad wordt niet vervroegd, en gaat zoals gepland op donderdag door. Het is niet uitgesloten dat er dan wel een verstrenging van de regels volgt. Dinsdag vindt er wel nog voorafgaand overleg plaats.

Na het bestuderen van de stijging concludeert het comité dat het gaat om ‘vooral lokale problemen, zonder algemene verspreiding’. Er is een directe link met bepaalde evenementen en sociale kringen. ‘Onwetendheid of minder strikte naleving van de “gouden regels” en beschermingsmaatregelen zijn vaak de trigger’, aldus het Overlegcomité. ‘Mensen die zich niet aan al deze regels houden, zijn strafbaar’, brengt het comité ook in herinnering.

Van nieuwe verstrengingen van de bestaande maatregelen is nu dus evenwel geen sprake. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zei in een gesprek met de VRT wel dat er strengere controles komen op de geldende voorschriften. Hij verwees naar de regels rond het sluitingsuur, of het afstand houden. ‘De politie zal optreden als ze niet worden nageleefd. We doen een oproep om de regels te volgen, anders is het niet uitgesloten dat er een verstrenging moet komen’, zei hij na afloop.

De voorgenomen versoepeling voor augustus staat volgens De Crem ook ‘on hold’. ‘Het is zelfs niet uitgesloten dat we opnieuw moeten verstrengen. ‘Als je nog niet hebt geboekt, blijf dan in België’, adviseerde De Crem de reizigers nog.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) treedt hem bij over het schrappen van versoepelingen. ‘Er ligt geen enkele versoepeling meer op tafel, integendeel’, zegt ze aan VRT NWS. ‘Als we dit niet kunnen beheersen, zullen andere maatregelen worden genomen.’

Contactopsporing

Over contacttracing is na afloop van de bijeenkomst van het overlegcomité weinig meegedeeld. Het overlegcomité vraagt mensen wel goed mee te werken. ‘We stellen vast dat mensen minder contacten doorgeven, terwijl tracing een sleutelelement is in ons preventiebeleid.’

Minister De Block zei desgevraagd wel dat er op dat vlak ‘al veel verbeterd’ is. ‘Het werkt, maar het kan nog altijd beter. We hebben opgelijst waar het beter kan. De doorlooptijden moeten korter’.

Persconferentie

Om ervoor te zorgen dat de bevolking de evolutie van de epidemiologische cijfers beter kan begrijpen, vraagt het comité aan het Crisiscentrum om de persconferenties met uitleg opnieuw op te starten. ‘Ze zullen niet meer dagelijks worden gehouden, maar zullen op zeer regelmatige basis — meerdere keren per week — een juiste en realistische interpretatie van de cijfers geven.’

EU-top

De vergadering begon rond 10.00 uur, en stond onder enige tijdsdruk. Dat komt doordat er vandaag ook nog een EU-top op de planning staat. De gesprekken over de meerjarenbegroting en het relanceplan zitten zodanig in het slop dat er een extra bijeenkomst nodig is. Aanvankelijk was het begin daarvan al kort voor de middag voorzien, maar aangezien de start van de EU-top is uitgesteld, had Wilmès wel meer tijd voor het overlegcomité.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in