Proximus verzekert zich van uitzendrechten Belgisch voetbal

De Belgische voetbalcompetitie zal over enkele weken niet alleen op Orange, maar ook op Proximus te zien zijn. Het telecombedrijf vond een akkoord met Eleven Sports over de distributie. Daardoor is Telenet momenteel voorlopig de enige grote operator in Vlaanderen die voor komend seizoen nog geen rechten op het Belgische voetbal heeft.

Goed nieuws voor voetbalfans met een abonnement bij Proximus. Het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League, dat op zaterdag 8 augustus op gang wordt getrapt, zal net als vorig seizoen op hun betaalkanalen te volgen zijn. Voor de vaste klanten zal het wel even wennen worden. De omkadering zal immers niet langer door Proximus gebeuren, maar door Eleven.

Het gaat om een overeenkomst voor vijf seizoenen voor de uitzendrechten van 1A, 1B, de Super League, de Supercup en de Proximus eProleague. Daardoor haalt Proximus zo goed als al het voetbal binnen, want de telecomoperator heeft ook de exclusieve rechten van de Champions League in handen en kan via Eleven ook de beelden van La Liga, de Serie A, de Bundesliga en de FA Cup tonen. Dat zit samen met het NBA, de NFL en het UFC vervat in de abonnementsformule ‘All Sports’, voor 16,99 euro per maand. Dat is minder dan wat Play Sports-klanten bij Telenet betalen.

Telenet en Eleven pokeren verder

Door het akkoord tussen Proximus en Eleven is Telenet drie weken voor de start van de competitie het enige grote kabelbedrijf in Vlaanderen waar het Belgische competitievoetbal niet te zien zal zijn. Nochtans bedient het bedrijf met ruim twee miljoen kabelklanten zowat de helft van de Vlaamse markt. Voorlopig hebben Eleven en Telenet wel een lopende deal over het uitzenden van het Spaanse, Italiaanse en Duitse voetbal, maar de gesprekken over de rechten van de Jupiler Pro League verlopen moeizaam.

Bij Eleven, dat via zijn website en app zelf ook abonnementsformules op de Pro League aanbiedt, zeggen ze dat het de bedoeling blijft om voor 8 augustus ook met Telenet een deal te sluiten, maar voeren ze de druk ook op door te zeggen dat ze een plan B klaar hebben voor het geval het niet lukt. Telenet, dat voorlopig wel nog de exclusieve rechten van de Premier League heeft, riskeert alleszins aardig wat voetbalfans te verliezen als het als enige grote operator in Vlaanderen achterblijft zonder de rechten op het Belgische voetbal. Daarom wordt verwacht dat er alsnog een akkoord uit de bus zal komen.

Begin juni werd al duidelijk dat de kleine speler Orange de eerste werd die de rechten op het Belgische voetbal binnenhaalde. Vorige week raakte bekend dat KBC met zijn app de exclusieve rechten krijgt voor het aanbieden van mobiele clips tijdens de wedstrijden.