De onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting en een economisch relancefonds starten onder zeer moeilijke omstandigheden. De Duitse bondskanselier Angela Merkel verklaarde voor aanvang dat ze ‘niet kan zeggen of we een resultaat gaan bereiken’.

Als leider van de grootste lidstaat speelt Merkel sowieso een sleutelrol in Europese onderhandelingen, maar ditmaal wordt er wel heel erg hard naar de ervaren toppolitica gekeken. Van Merkel, die met de Franse president Emmanuel Macron de aanzet gaf tot het relancefonds, wordt verwacht dat ze voorzitter van de Europese Raad Charles Michel zal bijstaan om bruggen te bouwen en een doorbraak te forceren.

Maar voor aanvang van de top in Brussel liet ze zich niet bepaald optimistisch uit. Ze verwacht ‘zeer moeilijke onderhandelingen’. ‘Ik moet zeggen dat de meningsverschillen nog steeds zeer, zeer groot zijn. Ik kan niet zeggen of we een resultaat gaan bereiken’, verklaarde ze bij haar aankomst.

Merkel beloofde alvast om samen met Macron Michel ‘echt te helpen’. Bij haar ambtgenoten drong de bondskanselier vrijdagochtend aan op ‘grote compromisbereidheid’ om ‘iets te bereiken wat goed is voor Europa, wat goed is voor de mensen in Europa in deze pandemie, en wat ook een passend antwoord is op de economische moeilijkheden die we hebben’.

‘Europeanen verwachten oplossing’

De voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen dringt ondertussen bij de Europese leiders aan op een akkoord over de meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds. ‘Alle puzzelstukken liggen op tafel. De Europeanen verwachten een oplossing van ons, want het zijn hun jobs die op het spel staan.’

1.800 miljard euro

De 27 staatshoofden en regeringsleiders buigen zich over de Europese meerjarenbegroting voor 2021-2027, nadat een eerste top daarover in februari op een sisser uit was gedraaid. Sindsdien is de coronacrisis losgebarsten, en dus onderhandelen de Europese leiders nu ook over een economische relancefonds van 750 miljard euro. Samen gaat het om ruim 1.800 miljard euro aan uitgaven.