Papoea-Nieuw-Guinea getroffen door zware aardbeving
Foto: rr

Papoea-Nieuw-Guinea is vrijdagochtend getroffen door een zware aardbeving. Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS had de schok een kracht van 6,9. Andere bronnen maken melding van een magnitude van 7,3.

Het epicentrum van de beving, die zich voordeed rond 12.50 uur plaatselijke tijd (04.50 uur Belgische tijd), lag op een diepte van 85 kilometer en situeerde zich zo’n 115 kilometer ten noorden van Kokoda, meldt de USGS.

Kort na de schok werd voor de regio een tsunamialarm afgekondigd maar dat is inmiddels al weer opgeheven. Over eventuele slachtoffers of schade is voorlopig niets bekend. Omwille van de schaarse communicatiemiddelen, het moeilijke terrein en het gebrek aan wegen duurt het in Papoea-Nieuw-Guinea soms dagen vooraleer de omvang van de impact van een natuurramp duidelijk is.

Papoea-Nieuw-Guinea bevindt zich in de zogenaamde Ring van Vuur, in de Stille Oceaan, waar regelmatig aardbevingen en vulkaanuitbarstingen plaatsvinden. De Australische plaat schuift er onder de Euraziatische plaat, met enkele centimeters per jaar.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig