Er zijn in de periode van 7 tot 13 juli gemiddeld 114,7 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus bevestigd in ons land. Dat is 32,1 procent meer dan een week eerder. De stijging is merkbaar in het hele land, en bij alle leeftijdsgroepen. Viroloog Marc Van Ranst spreekt van ‘een belangrijke wake-upcall’.
Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het wetenschappelijke instituut Sciensano. Het is al de tiende dag op rij dat de cijfers stijgen.
De komende dagen zit er nog een verdere stijging aan te komen: zo zijn er de voorbije dag 199 nieuwe besmettingen gerapporteerd. Voor morgen staat nu al een daggemiddelde van 119 in de tabellen, een stijging van 36 procent tegenover een week eerder. Die cijfers zijn nog onvolledig.
Opmerkelijk is dat afgelopen maandag 216 mensen positief testten. Dat er op maandag meer positieve testen zijn, is niet onlogisch. Mensen wachten vaak tot na het weekend om zich te laten testen, of krijgen dan pas een afspraak voor een staalafname. Doorheen de hele epidemie waren er op maandag altijd meer positieve staalafnames dan op zondag; gemiddeld zijn het er ruim drie keer meer.
Maar ook al speelt dat weekendeffect, het cijfer voor maandag is wel het hoogste sinds 25 mei. De stijgende cijfers zijn een indicatie dat het virus opnieuw aan kracht wint. Dat blijkt ook uit het reproductiegetal van Sciensano, dat vandaag 1,033 bedraagt. Maar voor die berekening maakt Sciensano alleen gebruik van ziekenhuisopnames, niet van besmettingen. Volgens berekeningen van de UHasselt en de UAntwerpen, waarbij ook andere besmettingen worden meegerekend, ligt het reproductiegetal momenteel op 1,13. Premier Sophie Wilmès kondigde woensdag op de Nationale Veiligheidsraad al aan dat het getal boven de 1 was gestegen.
Er werden vandaag 12 nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Het aantal ziekenhuisopnames stabiliseerde de afgelopen week op gemiddeld 10 per dag. Dat is nog steeds laag: op de top ging het in één week om gemiddeld 561 per dag. Maar het is wel voor het eerst in meer dan drie maanden tijd dat het aantal ziekenhuisopnames niet meer afneemt.
In totaal zijn er drie nieuwe overlijdens gemeld. Het totaal aantal dodelijke slachtoffers in ons land komt daardoor op 9.795 te staan.
‘Wake-upcall’
Viroloog Marc Van Ranst zei vanmorgen in De ochtend op Radio 1 dat er nu ‘absoluut werk aan de winkel’ is. ‘Iedereen moet hiermee aan de slag.’ Hij roept opnieuw op om de voorschriften strikt na te leven. Hij wijst nadrukkelijk op het beperken van sociale contacten: ‘Die regel van 15 personen is er niet voor niets gekomen.’
Van een verdere versoepeling kan wat hem betreft geen sprake zijn. Hij sluit ook niet uit dat de Veiligheidsraad van volgende week zelfs zal moeten praten over een nieuwe verstrenging. ‘Wanneer de cijfers zo blijven evolueren, dan zal dat zeker op tafel komen.’
Provincies
In de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen zijn er, zowel in absolute aantallen als per capita, het meeste besmettingen. De twee provincies zijn samen goed voor 40 procent van de besmettingen, terwijl daar 25 procent van de Belgische bevolking woont.
De besmettingen in Antwerpen zitten vooral in de stad Antwerpen. Die was afgelopen week goed voor meer dan 80 procent van de besmettingen in de provincie. In West-Vlaanderen is het meer gespreid, met onder meer nieuwe gevallen in Ledegem, Kortrijk, Roeselare en Wevelgem.
Reproductiegetal
In het jongste rapport stelt de GEES voor dat er opnieuw verstrengingen komen op provinciaal niveau als het reproductiegetal gevoelig boven één zit en het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen boven 2 per 100.000 zit. Dat is nog niet het geval voor Antwerpen en West-Vlaanderen, die beide 1,3 besmettingen per 100.000 inwoners tellen. Dat zijn er wel ruim zes meer dan de minst getroffen provincie, Namen.
Ook in Limburg (1,2 per 100.000) en in Brussel (1,1 per 100.000) zijn er relatief veel gevallen. In Oost-Vlaanderen (0,5) en Vlaams-Brabant (0,6) is de incidentie gevoelig lager.