‘Russische staatshackers vallen corona-onderzoekers aan’
Themabeeld. Foto: rr

Britse, Amerikaanse en Canadese veiligheidsdiensten hebben er donderdag in een gezamenlijke verklaring voor gewaarschuwd dat Rusland cyberaanvallen uitvoert op instellingen die onderzoek doen naar een middel tegen het nieuwe coronavirus.

De staatshackers willen waarschijnlijk informatie bemachtigen over de ontwikkeling van een coronavaccin.

Ze gebruiken daarvoor gerichte phishingaanvallen, waarbij ze proberen medewerkers van de instellingen naar nagemaakte sites te lokken, in de hoop zo inloggegevens in handen te krijgen. Ook hebben ze schadelijke software om binnen te komen bij hun doelen.

De aanvallen op laboratoria in de drie landen zijn volgens de Westerse diensten het werk van hackersgroep APT29. De hackers zouden worden aangestuurd door de Russische buitenlandse inlichtingendienst. De groep staat bekend onder de bijnaam Cozy Bear, maar wordt ook Office Monkeys, CozyCar, The Dukes en CozyDuke genoemd.

‘Terwijl sommigen hun eigen belangen op roekeloze wijze nastreven, blijven het Verenigd Koninkrijk en zijn bondgenoten hard aan het werk om een vaccin te vinden en de globale gezondheidszorg te beschermen’, zegt Dominic Raab, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, in een persbericht. Raab noemde de cyberaanvallen verder ‘compleet onaanvaardbaar’. ‘Het Verenigd Koninkrijk zal de schuldigen verantwoordelijk houden voor hun daden.’