NMBS zet tijdens verlengd weekend extra treinen in naar kust
Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De NMBS gaat van zaterdag tot en met dinsdag extra treinen inzetten om mensen van en naar de kust te brengen, zo heeft de spoorwegmaatschappij donderdag meegedeeld. Daarmee wordt ingespeeld op de grotere drukte die op die dagen wordt verwacht. Reizigers worden opgeroepen om de coronamaatregelen na te leven.

Door het zomerse weer zullen komend weekend wellicht meer mensen met de trein naar de kust afzakken. Ook op maandag en dinsdag (brugdag en nationale feestdag) wordt rekening gehouden met een hoger aantal treinreizigers van en naar de kust.

Om aan die vraag te voldoen, en om te voorkomen dat de reizigers te dicht bij elkaar moeten zitten, wordt het aanbod uitgebreid. ‘Dat hele verlengde weekend zullen we extra treinen voorzien, boven op het normale zomeraanbod’, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. ‘De treinen zullen met maximale samenstelling rijden.’

Concreet worden er op zaterdag, zondag en dinsdag veertien extra ingezet: zeven treinen naar de kust (Oostende of Blankenberge) en zeven om de mensen terug thuis te brengen. Daarmee worden dagelijks zowat 14.500 extra plaatsen voorzien.

Maandag 20 juli gaat het om tien extra treinen (zes naar de kust, vier terug), die samen goed zijn voor 10.500 extra zitplaatsen. Voor het overige geldt op maandag de dienstregeling van een normale werkdag.

Om al te grote drukte te vermijden, wordt aan de reizigers gevraagd om zich goed voor te bereiden. Zo kan op de druktebarometer van Westtoer worden nagegaan hoe druk het is in een bepaalde kustgemeente. ‘En als je merkt dat het te druk is op de trein, probeer je best een volgende te nemen’, zegt Temmerman.

Geen fietsen

Ook belangrijk: op treinen van en naar de kust is het vanaf zaterdag niet langer toegelaten om je fiets gratis mee te nemen. De NMBS besloot die maatregel te beperken, omdat teveel passagiers daarvan gebruikmaakten. Concreet zijn fietsen niet toegelaten op treinen die voor 13 uur aankomen of tussen 16 en 20 uur weer vertrekken. Voor de kust gaat het om treinen naar Oostende, Blankenberge, De Panne, Koksijde en Zeebrugge, voor de Ardennen gaat het om treinen tussen Brussel en Aarlen of Luxemburg.