Onrust over consumptiecheque
Dominique Michel, topman van Comeos. Foto: belga

Er zijn plannen om grote winkelketens uit te sluiten van de consumptiecheque die het economisch herstel moet bevorderen.

Detailhandelsfederatie Comeos is ongerust over de consumptiecheque. De wetgeving om deze cheque mogelijk te maken wordt vandaag in de Kamer gestemd. Maar volgens een amendement van de N-VA zou de cheque alleen geldig zijn in een beperkt aantal winkels. Slechts winkels met minder dan tien personeelsleden zouden daarvoor in aanmerking komen. Alle grote ketens vallen dus uit de boot.

‘Onbegrijpelijk’, oordeelt Dominique Michel, topman van Comeos. ‘De coronacrisis heeft geen onderscheid gemaakt tussen grote en kleine winkels. Dit verschil moet weg. Alle non-foodwinkels zijn tijdens de lockdown gesloten geweest en moeten hiervan dus kunnen genieten. Of willen we een economisch herstel met twee snelheden?’

De consumptiecheque is een cheque die werkgevers kunnen aanbieden aan hun personeelsleden. De federale overheid is van plan om in elk geval aan het zorgpersoneel zo’n cheque toe te kennen. De cheque is fiscaal voordelig, omdat er minder loonlasten op verschuldigd zijn. Het idee erachter is dat op die manier de consumptie wordt aangezwengeld en het economisch herstel wordt aangemoedigd. De cheque zou aanvankelijk gelden in de horeca, de cultuursector en voor sportbeoefening. Naderhand werd ook de detailhandel eraan toegevoegd.

Maar drie N-VA-Kamerleden vinden dat alleen buurtzaken dit voordeel zouden moeten kunnen genieten. ‘We willen niet alleen de horecazaken een hart onder de riem steken, maar evengoed de lokale kapper, boetieks enzovoort’, aldus het amendement. Concreet wordt voorgesteld om alleen micro-ondernemingen in aanmerking te nemen. Dat zijn zaken met minder dan tien werknemers, een balanstotaal van minder dan 350.000 euro en een jaaromzet van niet meer dan 700.000 euro. Het onderscheid zou juridisch standhouden voor de Raad van State, meent de N-VA, mits het voldoende gemotiveerd is.

Het wetsvoorstel wordt later vandaag gestemd.