Marc Van Ranst krijgt sinds drie weken politiebescherming na dreigementen uit extreemrechtse hoek. Dat vertelt de viroloog in een interview met de blog Techmag (zie video bovenaan). Intussen is het parket van Limburg een gerechtelijk onderzoek gestart.

Dat er veel spanningen zijn tussen Marc Van Ranst en extreemrechts blijkt dagelijks op Twitter. De viroloog wordt er vaak aangevallen en bedreigd door allerlei mensen met een andere mening.

Maar sinds drie weken patrouilleert de politie vaak voorbij zijn huis in Willebroek omdat er, aldus Van Ranst, ‘tastbare plannen waren’ waar de politie van op de hoogte was. ‘Om het uur komt de politie langs’, zegt Van Ranst in de blog. ‘Dat is de prijs die je betaalt. Mijn gezin is dat gewoon.’

‘We nemen de bedreigingen tegen Marc Van Ranst ernstig’, zegt het parket van Limburg aan VRT NWS.

Aanvankelijk liet het Limburgse parket weten dat er een opsporingsonderzoek was geopend, maar intussen is dat een gerechtelijk onderzoek geworden. Dat wil zeggen dat er een onderzoeksrechter is aangesteld, die het onderzoek naar de feiten zal leiden. Volgens persmagistraat Pieter Strauven bevindt het onderzoek zich nog in een zeer prille fase.

Waarom dit onderzoek in Limburg wordt gevoerd, is onduidelijk. Wellicht is er een Limburgs spoor in één van de bedreigingen aan het adres van Van Ranst.