Knokke-Heist wil van zeewater drinkwater maken
Komt er straks zeewater uit de kraan in Knokke-Heist? Foto: Simon Mouton

Zout zeewater omzetten in drinkwater, daar willen ze in Knokke-Heist werk van maken nu langere periodes van droogte een reëel probleem worden. Het gemeentelijke waterbedrijf Agso overweegt enkele miljoenen te investeren in een ontziltingsinstallatie, zo schrijft De Tijd.

Door de droge en hete periodes kwam de watervoorziening in ons land de voorbije jaren onder druk te staan op piekmomenten - zoals recent nog pijnlijk duidelijk werd bij veel bewoners van het Vlaams-Brabantse Overijse, waar plots geen ­water meer uit de kraan kwam - waardoor drinkwaterbedrijven op zoek gaan naar andere aanvoerbronnen.

Ook in Knokke-Heist was de si­tuatie de voorbije jaren meermaals precair. ‘Er is altijd water uit de kraan blijven lopen. Maar tijdens de zomerpieken, als we een massa toeristen ontvangen, hebben we spannende dagen gekend’, zegt Johan Cabooter van het gemeentelijk waterbedrijf van Knokke-Heist (Agso) vandaag in De Tijd.

Het Knokse kraantjeswater komt voor een vijfde uit eigen grond­waterlagen onder de lokale golfbaan. De rest komt uit de Ardennen en Nederland. Die laatste aanvoerbron haperde de voorbije jaren op momenten dat onze noorderburen bijna droog kwamen te staan. Met de bouw van een ontziltingsinstallatie wil Knokke-Heist zijn lot meer in eigen handen nemen.

Er wordt nu onderzocht hoe haalbaar het project is. Het waterbedrijf mikt op een startcapaciteit van één miljoen kubieke meter per jaar, zowat veertig procent van het totale verbruik in Knokke-Heist, dat ruim 33.000 inwoners telt.

West-Vlaanderen

Het Knokse project maakt deel uit van een breder plan om de drink­waterproductie in West-Vlaanderen op te trekken. Drinkwaterbedrijf Farys opende eerder dit jaar een ontziltingsinstallatie in Oostende, langs het kanaal Brugge-Oostende, om brak kanaalwater (een mix van zoet en zout) te zuiveren. Het brakke kanaalwater stroomt er door een arsenaal van membranen en filters, die alle zout eruithalen tot het klaar is voor gebruik in Oostende en Middelkerke. Die installatie is goed voor twaalf miljoen liter per dag.

In Nieuwpoort staat iets gelijkaardigs op de planning.