Keith Haring is de meest succesvolle tentoonstelling ooit in Bozar

Zelfs het coronavirus kreeg de retrospectieve rond Keith Haring in Bozar niet klein. Nooit eerder trok een tentoonstelling zoveel bezoekers. De expo trok van 6 december tot en met 21 juli meer dan 180.000 kijklustigen, meldt Bozar.

Harings zienswijze was dat kunst zoveel mogelijk mensen moest bereiken, en daar is hij in de Bozar ruimschoots in geslaagd. Met meer dan 180.000 bezoekers steekt zijn expo met kop en schouders boven die van Michaël Borremans (144.000 bezoekers) en Frida Kahlo (118.000 bezoekers) uit. ‘Zelfs in tijden van corona waar een beperkt aantal bezoekers werd toegelaten in onze zalen, stelden de bezoekerscijfers allesbehalve teleur’, stelt Bozar in een persbericht.

De retrospectieve moest wegens de coronapandemie enkele weken de deuren sluiten, maar via het online platform ‘Bozar at home’ kwam de kunstenaar tot in ieders woonkamer. Ook nu nog gaat de expo online verder en blijft Bozar na datum virtuele bezoekers tellen. Oorspronkelijk zou de expo al na de paasvakantie doorreizen naar Museum Folkwang in Essen, maar de coronacrisis noopte tot een verlenging tot en met 21 juli.

Volgens Paul Dujardin, ceo en artistiek directeur Bozar, worden we vandaag geconfronteerd met dezelfde vragen die de kunstenaar 30 jaar geleden al stelde. ‘Zijn visuele kracht en de relevantie van zijn sociale boodschappen bleken sterker dan ooit te resoneren bij het publiek, ook - of zelfs meer - in tijden van crisis. Hij was zijn tijd ver vooruit.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in