Familie George Floyd eist schadevergoeding na politiegeweld
Ben Crump. Foto: AFP

De familie van George Floyd, die stierf nadat een politieagent in Minneapolis bijna negen minuten op zijn nek had geknield, eist een schadevergoeding en smartengeld van vier agenten en de stad.

Ben Crump, een burgerrechtenadvocaat en belangenbehartiger van de familie Floyd, spande de rechtszaak aan via een burgerrechtelijke rechtbank. Crump vertegenwoordigde eerder ook andere families na spraakmakende politiemoorden op zwarten. Hij noemt de zaak-Floyd ‘het omslagpunt voor politie in de Verenigde Staten’.

‘Het was de knie van het hele politiedepartement van Minneapolis op de nek van George Floyd die hem heeft gedood’, aldus Crump, die verwijst naar de voorgeschiedenis van Minneapolis wat betreft de behandeling van arrestanten, ‘zeker bij zwarte mannen’.

Hoeveel geld de familie eist, zei de advocaat niet.

De vier agenten waren betrokken bij de arrestatie van Floyd, die werd verdacht van het betalen met een vals biljet van 20 dollar in een supermarkt. De blanke politieagent die op Floyd knielde terwijl hij geboeid was, Derek Chauvin, werd vier dagen na diens dood gearresteerd voor moord en doodslag. Hij zegt onschuldig te zijn. De drie andere agenten zijn beschuldigd van medeplichtigheid.

De video van de dood van Floyd, waarop duidelijk te horen is hoe hij meermaals aangaf niet meer te kunnen ademen, ging de wereld rond. Het leidde tot protesten tegen politiegeweld in de Verenigde Staten en andere landen, en deed ook het debat over racisme opnieuw oplaaien.