Honderden boetes uitgeschreven voor niet dragen van mondmasker in station of trein
Zo is het goed: het mondmasker is ook verplicht op het perron en in het station. Foto: Joris Herregods

Sinds het dragen van een mondmasker verplicht werd op het openbaar vervoer heeft Securail al 600 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van die maatregel op de trein en in stations. Ook de politie heeft al meer dan duizend boetes opgelegd voor het niet dragen van een mondmasker.

De NMBS kondigde vorige week aan dat de federale Spoorwegpolitie en Securail de controleacties in de stations en op de treinen zullen opvoeren. Sinds het dragen van een mondmasker op 4 mei verplicht werd op het openbaar vervoer zijn er reeds 600 administratieve boetes uitgeschreven door Securail, waarvan 100 sinds vorige week, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman.

Een administratieve boete van Securail bedraagt vijftig euro, maar dat bedrag kan nog oplopen wanneer iemand meerdere keren wordt betrapt. Het aantal treinreizigers per dag is intussen opgelopen tot de helft van het niveau voor de coronalockdown, aldus nog Temmerman.

De mondmaskerplicht geldt op alle openbare vervoersmiddelen, dus ook tram, bus en metro.

Sinds 4 mei hebben de Spoorwegpolitie en de lokale politie samen reeds 1.075 boetes opgelegd voor het niet dragen van een mondmasker, zegt Jana Verdegem, woordvoerster van de federale politie. Dat geldt zowel voor op treinen en in treinstations als op het andere openbaar vervoer. Een boete van de politie komt overigens neer op 250 euro.