Honderden kilo’s goud gevonden bij inval in Nederlands recyclagebedrijf
Archieffoto. Foto: REUTERS

Bij een inval, afgelopen zaterdag in een metaalrecyclingbedrijf in het Nederlands-Limburgse Venlo, hebben speurders honderden kilo’s goud in beslag genomen. Twee medewerkers van het bedrijf zijn gearresteerd, maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend.

De invallen zaterdag in het bedrijf en in woningen van verdachten vond plaats op verdenking van witwassen van criminele geldstromen, valsheid in geschrifte, heling en diverse milieudelicten. Bij de inval vond de politie ook zowat tien vuurwapens en munitie.

Afvalstromen

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de politie onderzoeken de administratie en geldstromen van het bedrijf. Ze willen weten waar de afvalstromen van het bedrijf vandaan komen en waar die heen gaan. Het openbaar ministerie verdenkt het bedrijf ervan crimineel geld wit te wassen via gesjoemel met de administratie.

Het bedrijf zamelde weliswaar afval in om te recyclen, maar dat gebeurde onvoldoende, zodat het afval zich opstapelde tot een hoogte van meer dan 10 meter. Daardoor viel het afval deels op een naastgelegen terrein. Het gaat om onder meer schrootafval, lood, zink, koper, elektromotoren en transformatoren.

In beslag genomen

FIOD en politie legden beslag op drie woningen, administratie, honderden kilo’s edelmetalen waaronder goud, 450.000 euro contant geld, auto’s waaronder een Maserati, Ferrari en een Porsche, en zeventien dure horloges. Ook vonden de opsporingsdiensten er gestolen goederen zoals metalen platen. Daarnaast is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie de komende dagen bezig met het ontmantelen van een container met verouderde munitie en mortieren.

Bij het onderzoek kregen de speurders hulp van een speciaal zoekteam van Defensie dat verborgen ruimtes opspoort.