Opperrechter Ruth Bader Ginsburg opnieuw thuis na ziekenhuisopname
Foto: AP

De oudste rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, de 87-jarige Ruth Bader Ginsburg, werd dinsdag even opgenomen in het ziekenhuis vanwege een ‘mogelijke infectie’, maar is ondertussen alweer thuis.

Ginsburg is opnieuw thuis ‘en alles gaat goed’, aldus woordvoerster Kathy Arberg in een persmededeling. Eerder vandaag klonk het nog dat de oudste rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof enkele dagen in het ziekenhuis zou verblijven, maar dat was dus niet nodig.

De 87-jarige Ginsburg was maandagnacht opgenomen in een ziekenhuis in Washington D.C. met ‘koorts en koude rillingen’. Dinsdagmorgen werd ze overgebracht naar het Johns Hopkins-ziekenhuis in Baltimore. Daar onderging ze een endoscopie en werd een stent gereinigd die een jaar eerder bij haar geplaatst was. Ginsburg is dit jaar al verschillende keren in het ziekenhuis opgenomen door problemen met de galblaas.

Ginsburg is al sinds 1993 rechter bij de hoogste Amerikaanse rechtbank. Linkse Democratische kiezers zijn haar erg genegen wegens haar liberale standpunten. Ginsburg was in de jaren zeventig een pionier van de strijd voor de emancipatie van vrouwen. Vandaag zit ze in kwesties zoals abortus en het homohuwelijk nog altijd op de lijn van de liberale jongeren.

Haar gezondheidstoestand beroert heel wat Amerikanen. Mocht er een vacature komen bij het Hooggerechtshof, krijgt president Donald Trump immers de kans om na Neil Gorsuch in 2017 en Brett Kavanaugh in 2018 een derde opperrechter aan te duiden, en zo het negenkoppige rechtsorgaan nog verder rechts te doen uitwijken. Aanstellingen bij het Hooggerechtshof gelden immers voor het leven.

Maar RBG is een taaie tante. De voorbije twee decennia heeft ze al vier keer kanker overwonnen en ook al een hartoperatie ondergaan. Ondanks die gezondheidsproblemen blijft ze haar functie als rechter uitoefenen.