Aantal besmettingen stijgt achtste dag op rij: gemiddeld 96 per dag
Foto: EPA-EFE

Tussen 5 en 11 juli is het aantal besmettingen per dag gestegen naar gemiddeld 96. Dat is een stijging van 8 procent tegenover de week voordien (28 juni tot en met 4 juli). Het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames en overlijdens blijft wel dalen.

De stijging doet zich voor in het merendeel van de provincies, maar is vooral voelbaar in de provincies Antwerpen (166 nieuwe gevallen tegenover 143 in de week ervoor), Luik (46 nieuwe gevallen tegenover 22 in de week ervoor) en Limburg (71 nieuwe gevallen tegenover 41 de week ervoor). Over de langere termijn is vooral een toename merkbaar in provincies met grotere steden.

De meeste nieuwe infecties blijven voorkomen onder de actieve bevolking (20-59 jaar).

De trend in het aantal overlijdens en ziekenhuizen blijft wel dalend. Gemiddeld stierven 1,6 mensen per dag aan de gevolgen van covid-19 tussen 5 en 11 juli. Een week eerder waren dat er nog 3,9. Dat betekent dat er een daling is van 59 procent. Tussen 5 en 11 juli werden er dan weer gemiddeld dagelijks 9,7 mensen in het ziekenhuis opgenomen, tegenover 10,4 een week eerder. Dat is een daling van 7 procent. Dinsdag waren er in totaal 147 bedden ingenomen, 31 minder dan een week eerder. Ook op intensieve zorgen is er sprake van een daling: daar zijn er nog 27 bedden ingenomen, tegenover 32 vorige week. Van de 27 patiënten op intensieve zorgen, hadden er 17 ademhalingsondersteuning nodig.

In België zijn op dit moment in totaal 62.872 besmettingen geregistreerd. Er werden 9.788 overlijdens ten gevolge van covid-19 opgetekend.

Sciensano voegt er nog aan toe dat het belangrijk is om de maatregelen te blijven opvolgen om de stijging af te remmen. Ook morgen zal er een stijging van het 7-daags gemiddelde gemeld worden. Die stijging zal fors zijn, want ook met de onvolledige cijfers blijkt dat er al een stijging is met bijna 10 procent voor de periode tot en met 12 juli.

R-waarde

Sciensano, dat de R-waarde berekent volgens het aantal ziekenhuisopnames, schat die vandaag op 0,86. Maar volgens de berekeningen van UHasselt en UAntwerpen ligt de r-waarde vandaag al op 1,05. Dat betekent dat elke besmette persoon gemiddeld iets meer dan één andere besmet. De universiteiten houden ook rekening met het aantal vastgestelde besmettingen.

Correctie 15/07: Het gaat om de achtste stijging op rij. In een eerdere versie stond zevende stijging op rij