Dode en tientallen gewonden bij spoorongeval nabij Praag
Hulpdiensten proberen mensen uit de trein te bevrijden. Foto: AP

Bij een aanrijding tussen een passagierstrein en een goederentrein in Tsjechië zijn dinsdagavond een dode en tientallen gewonden gevallen. In totaal werden 35 mensen naar het ziekenhuis overgebracht, vooral met breuken of kneuzingen.

Twee mensen zijn ernstig gewond, acht anderen zijn er minder erg aan toe. De 35 mensen die naar het ziekenhuis zijn overgebracht, hadden vooral breuken of kneuzingen. Het is al het tweede treinongeval in Tsjechië in een week tijd. Minister van Transport Karel Havlicek, die de plaats van het ongeval bezocht, kondigde aan dat er een nieuwe veiligheidscommissie opgericht wordt en dat er meer personeel zal worden aangeworven.

De aanrijding tussen de passagierstrein en de posttrein vond plaats bij Cesky Brod, op zo’n 30 kilometer ten oosten van de Tsjechische hoofdstad Praag. Aan boord bevonden zich 200 mensen.

De hulpdiensten waren drie uur ter plaatse om de bergingswerkzaamheden af te ronden. Het dodelijke slachtoffer is volgens de media een van de machinisten van de treinen, die geklemd zat in zijn locomotief.

‘Heel waarschijnlijk negeerde de bestuurder een rood sein’, zei Kavlicek in een interview met de Tsjechische openbare omroep woensdag. Nog volgens de minister deed het ongeval zich voor op een van de veiligste spoorlijnen van het land. Er is een onderzoek geopend naar waarom de trein niet automatisch gestopt is.

Verouderd spoorwegnet

Bij een frontale botsing tussen twee passagierstreinen in Tsjechië kwamen vorige week ook al twee mensen om het leven, een Tsjech en een Duitser. Het Tsjechisch spoorwegnet is zeer uitgebreid, maar is op veel plaatsen verouderd en slecht onderhouden. Na het ongeval van vorige week pleitte Havlicek voor langetermijnoplossingen voor de veiligheidsproblemen op het spoor.

De voorbije vijf weken telde de Europese spoorwaakhond Eurail 15 incidenten, waarvan er zich 10 in Tsjechië voordeden.