Aandeel thuiswerkers zakt naar 43 procent
Themabeeld. Foto: Photo News

Het aandeel van de Belgen dat van thuis werkt, is in de afgelopen maanden gezakt van 69 procent in de eerste week van de lockdown naar 43 procent in de laatste week van juni. Dat blijkt uit de Grote Coronastudie van de UAntwerpen.

Drie op vier deelnemers zeggen op de werkvloer meestal of altijd afstand te kunnen houden en de handen te wassen of ontsmetten.

Eind juni vulden 27.000 Belgen de bevraging van de UAntwerpen in samenwerking met UHasselt, KU Leuven en de ULB in. Uit de resultaten van de studie, die sinds half maart wordt uitgevoerd, blijkt dat er steeds meer mensen zich opnieuw naar de fysieke werkvloer begeven.

‘Het aandeel telewerk is gradueel gezakt van 69 procent in de eerste week van de lockdown naar 43 procent in de laatste week van juni’, zegt onderzoeker Philippe Beutels. ‘De mate waarin dit gebeurt, verschilt tussen de sectoren.’ In de gezondheidszorg en transport zit het kleinste aandeel thuiswerkers, in de sector van gemeenschapsvoorzieningen is het aandeel nog het grootst.

Mondmasker op het werk

‘Het nieuwe normaal’ blijkt intussen ingevoerd op de meeste werkvloeren. Meer dan 75 procent van de deelnemers zegt meestal of altijd afstand te kunnen houden en de handen te wassen of ontsmetten. Eén op drie draagt doorgaans een mondmasker op het werk. ‘Er blijft ruimte voor verbetering’, zegt Beutels.

Op dinsdag kan de bevraging voor de vijftiende keer ingevuld worden. Dan polst de Grote Coronastudie onder meer naar de eerste vakantie-ervaringen en meningen over het thema van vaccinatie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in