Bekende Hongkongse activist Nathan Law naar Londen gevlucht
Nathan Law is gevlucht naar Londen, maar laat zijn protestbeweging niet in de steek. Foto: AFP

Een van de bekendste jonge activisten voor meer democratie in Hongkong is naar Londen gevlucht. Ondertussen werken de Europese ministers van Buitenlandse Zaken aan een ‘gecoördineerd antwoord’ op de invoering van de Chinese veiligheidswet in Hongkong.

Dissident Nathan Law Kwun-chung is begin deze maand uit de voormalige Britse kolonie vertrokken na het besluit van de Chinese machthebbers om hun greep op de metropool te versterken. De eerste weken hield Law zijn verblijfplaats geheim uit vrees voor zijn veiligheid. Maar hij heeft maandag, op zijn 27ste verjaardag, op sociale media bekendgemaakt dat hij naar Groot-Brittannië is uitgeweken.

‘Met een rugzak en wat bagage in de hand, ben ik op een nachtvlucht gestapt. Ik had geen idee welke toekomst op me wachtte. Slechts één ding was zeker, de bestemming: Londen’, aldus Law, die wil benadrukken dat ‘Hongkongers nooit zullen opgeven’. ‘We zijn niet gebroken. Integendeel, we zijn goed voorbereid om de volgende moeilijke strijd aan te gaan.’

Law is een van de oprichters van Demosisto, een pro-democratische partij die werd ontbonden als gevolg van de nieuwe antidemocratische wetten in Hongkong. De strengere regels leidden ook meteen tot arrestaties van demonstranten. Law raakte voor het eerst bekend door de grote studentenbetogingen in 2014. In 2016 werd de toen 23-jarige Law de jongste verkozene in de wetgevende raad.

‘Gecoördineerd Europees antwoord’ op komst

‘We zijn het eens geraakt om een gecoördineerd Europees antwoord te ontwikkelen om de autonomie van Hongkong en de civiele samenleving te ondersteunen’, zo kondigde de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid Josep Borrell maandag aan, nadat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken voor het eerst in maanden in Brussel hadden samengezeten. Dat antwoord zal zowel Europese maatregelen als gecoördineerde nationale initiatieven omvatten.

Zo zouden de ministers onder meer willen nagaan of er meer visa en studiebeurzen uitgereikt kunnen worden aan Hongkongers. Volgens Borrell zouden sommige lidstaten de komende dagen al maatregelen binnen dit Europese kader aankondigen.

De eerste Europese maatregelen zijn eerder voorzichtig. Zo is er vooralsnog geen sprake van sancties tegen Chinese politici of functionarissen die voor de wet verantwoordelijk zijn. Ook economische maatregelen liggen niet op tafel.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig