Europees groen licht voor 3,4 miljard euro staatssteun aan KLM
Foto: EPA-EFE

De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor de 3,4 miljard euro noodsteun die de Nederlandse regering wil vrijmaken voor luchtvaartmaatschappij KLM.

De steun bestaat uit een directe lening van 1 miljard euro en overheidsgaranties tot 90 procent op kredieten bij in totaal elf banken ter waarde van 2,4 miljard euro, zo was eerder bekendgemaakt.

Volgens de Europese Commissie is het steunpakket in overeenstemming met de EU-staatssteunregels. ‘De Nederlandse maatregel zal helpen om de economische impact van het coronavirus in Nederland te beheersen. De maatregel is noodzakelijk, passend en evenredig om een ernstige verstoring in de economie van een lidstaat op te heffen’, schrijft de Commissie in een persbericht.

Eerder werd de Duitse staatssteun voor Lufthansa ook al goedgekeurd door de Europese Commissie. Dat Berlijn in ruil voor het steunpakket van 6 miljard euro een belang van 20 procent neemt in de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, is niet in strijd met de staatssteunregels.