Nigeriaanse balletdanser (11) toont kunsten: ‘Dansen is een deel van mijn leven’
Anthony Mmesoma Madu Foto: AFP

De elfjarige Anthony Mmesoma Madu wil professioneel balletdanser worden. ‘Er zijn geen mannelijke balletdansers in Nigeria, maar ik wil professioneel danser worden’, zegt hij aan BBC.

De dansstudio Leap of dance academy in Lagos postte een maand geleden een video van een dansende Madu in de regen, en die beelden gingen de wereld rond. ‘Met weinig tot geen middelen trainen onze kinderen om beter te worden. Wie zou niet trots zijn?’, staat bij de video te lezen.

‘Ik hou van dansen, dan voelt het alsof ik droom’, zegt Madu, die op achtjarige leeftijd begon te dansen. Hij is blij met de aandacht die zijn video teweegbracht. ‘Er zijn geen mannelijke balletdansers waar ik woon, ze denken dat het enkel iets is voor meisjes.’ Hij hoopt dat er meer aandacht komt voor dansers, en kijkt op naar zijn mannelijke coach. ‘Als hij danst, voelt het alsof ik zelf dans.’ Coach Daniel Ajala van Leap of dance academy leerde zichzelf ballet aan en richtte in 2017 zijn dansschool op. Hij geeft gratis lessen, hoewel hij geen echte dansstudio heeft. ‘Jongens kunnen ook ballet dansen, we veranderen de stereotiepen’, zegt Ajala. Er dansen nog andere jongens in zijn school, zoals de zevenjarige Ebube Uchechukwu en de vijfjarige Pascal Duru. ‘Ze zijn op korte tijd al zo veel gegroeid’, schrijft Ajala over hen op Instagram.

De moeder van Madu steunt haar zoon, al wist ze eerst niet dat hij danser wilde worden. ‘Ik zag hem zijn benen en handen strekken en dacht, wat is dit nu weer?’, zegt zijn moeder Ifeoma Madu. ‘Maar ik ben zo blij als hij danst, ik hou ervan naar hem te kijken’, zegt ze. ‘Als je een talent ontdekt bij kinderen, steun hen dan, zodat ze verder kunnen groeien. Ieder kind is getalenteerd, we kunnen het gewoon niet altijd zien.’