Verdeelde reacties op aangepaste mondmaskerregel handelaars en ondernemers
Foto: Guy Puttemans

Vanaf zaterdag zijn mondmaskers verplicht in winkels, winkelcentra en nog andere binnenruimtes. Ondernemersorganisatie Unizo, handelsfederatie Comeos en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen reageerden al op de nieuwe regel.

Unizo verbaasd over timing maar tevreden dat er duidelijkheid is

Ondernemersorganisatie Unizo is een beetje verbaasd over de beslissing van het Overlegcomité om mondmaskers vanaf zaterdag te verplichten in winkels en winkelcentra en in andere binnenruimtes waar veel mensen samenkomen, maar verwelkomt de duidelijkheid.

‘We zijn verbaasd over de timing van deze beslissing, want uiteindelijk zijn we toch al zo’n drie maanden bezig en we hebben nooit vastgesteld dat dat nu de grote broeihaard zou zijn geweest. Als dit een probleem was geweest, had men dit ook van in het begin kunnen doen’, zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo.

Tegelijk benadrukt hij er geen problemen mee te hebben om deze nieuwe maatregel toe te passen indien er voldoende aanwijzingen zijn dat dit het risico op een nieuwe coronagolf kan beperken. De beslissing heeft bovendien als voordeel dat er nu eindelijk duidelijkheid is, vervolgt Van Assche. ‘We hopen nu wel dat de burger voldoende burgerzin heeft’ om effectief een mondmasker te dragen ‘zodat winkeliers dit niet zelf moeten afdwingen’, luidt het tot slot.

Comeos: ‘Verantwoordelijkheid voor dragen van mondmasker moet altijd bij de klant liggen’

Handelsfederatie Comeos vindt dat winkels niet gesanctioneerd kunnen worden als hun klanten geen mondmasker dragen. ‘De verantwoordelijkheid voor het dragen van een mondmasker moet altijd bij de klant liggen, niet bij de handelaar’, zo reageerde ceo Dominique Michel donderdagavond.

Comeos wil dat de overheid zorgt voor de controle op de naleving van de nieuwe maatregel, omdat handelaars ‘niet kunnen optreden als politieagent’. ‘Juridisch hebben we vandaag de dag niet de mogelijkheid om klanten fysiek tegen te houden die geen mondmasker dragen of om iemand die geen mondmasker draagt, aan de deur te zetten’, aldus Michel.

NSZ: ‘Blij dat niet enkel winkels geviseerd worden’

‘Als gezondheidsexperten menen dat het dragen van een masker een must is, dan moeten we ons daar zeker aan houden’, vindt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). De organisatie zegt ook tevreden te zijn dat de experten ‘consequent zijn en niet enkel de winkels viseren maar alle openbare plaatsen waar veel mensen binnen samenkomen’.

‘Enkel de winkels viseren zou verkeerd geweest zijn, temeer omdat ze zich echt wel zeer netjes aan de afstandsregels hebben gehouden en er geen gezondheidsproblemen zijn vastgesteld na een winkelbezoek’, reageert Christine Mattheeuws van het NSZ.

Het NSZ wil wel dat de regering duidelijk de boodschap brengt dat als iedereen mondmaskers draagt in winkels, het echt wel veilig is om te shoppen. ‘De consumenten mogen nu absoluut niet de indruk krijgen dat de verstrenging van de maatregelen er komt omdat het onveiliger is geworden in de winkels. Het heeft enkel te maken met voortschrijdend inzicht. Dat moet volgens ons luid en duidelijk gecommuniceerd worden want anders vrezen wij voor de financiële overlevingsgraad van heel wat handelszaken’, aldus Mattheeuws.

Ook in bioscopen zijn mondmaskers vanaf zaterdag verplicht. Kinepolis bekijkt de implicaties van de mondmaskerplicht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in