Spaanse favoriete grijpt naast voorzitterschap eurogroep
De centrumrechtse Paschal Donohoe is een politicus van Fine Gael. Foto: AFP

De Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe is de nieuwe voorzitter van de eurogroep. In twee stemrondes versloeg hij donderdag zijn twee tegenkandidaten: de Spaanse Nadia Calviño en de Luxemburger Pierre Gramegna.

Na de eerste ronde trok Gramegna zich terug uit de race, zodat het in de tweede ronde op een rechtstreeks duel tussen Donohoe en Calviño aankwam. Ietwat verrassend trok niet de Spaanse, die onder meer de steun had van Duitsland, maar wel de Ier aan het langste eind. Donohoe volgt als eurogroepvoorzitter de Portugees Mario Centeno op.

In de eerste ronde van de voorzittersverkiezing stemden de Benelux-landen donderdag nog alle drie voor de Luxemburger Gramegna. In de tweede ronde kozen ze en bloc voor Donohoe. Het ziet er dan ook naar uit dat de steun van België, Nederland, Luxemburg en andere kleine landen bepalend is geweest voor de zege van Donohoe.

De centrumrechtse Donohoe (45) is een politicus van Fine Gael, een partij die lid is van de Europese Volkspartij en tot voor kort met Leo Varadkar ook de Ierse premier leverde.

Donohoe is sinds 2017 minister van Financiën en was daarvoor onder meer minister van Transport. Voor hij in de politiek stapte, werkte hij bij Procter & Gamble in het Verenigd Koninkrijk. Ierse kranten noemen hem af en toe ‘Prudent Paschal’ voor de manier waarop hij het budget beheert. Donohoe is als Ier ook een fervent tegenstander van een ­Europese belasting voor de techreuzen. ­Ierland wordt als een belastingparadijs ­beschouwd.

Als voorzitter van de eurogroep, het informele overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurozone, zal hij mee het Europees relanceplan moeten uitvoeren.

‘Sterk vertrouwd met Brexit’

Belgisch minister van Financiën Alexander De Croo schetst in een reactie de uitdagingen die Donohoe te wachten staan tijdens zijn 2,5 jaar durend mandaat. Hij ‘zal de komende maanden en jaren bruggen moeten slaan en de steriele stellingenoorlog tussen Noord en Zuid-Europa moeten overstijgen’. Met de coronacrisis en de Brexit is een sterke, Europese aanpak meer dan ooit cruciaal, zegt De Croo.

Wat de Brexit betreft, is het volgens De Croo ‘goed om met Donohoe een eurogroep-voorzitter te hebben die vanuit zijn eigen nationale ervaring sterk vertrouwd is met de impact van de Brexit’. De Ier is ook de juiste voorzitter om de herziening van de begrotingsregels in goede banen te leiden, zegt De Croo. ‘We moeten de concurrentiekracht van onze Europese economie aanvuren en er moet meer ruimte komen voor investeringen. Dat nieuwe evenwicht zal voor een belangrijk deel bepalen hoe het Europees herstel er zal uitzien.’